Web Summit 2015 Dublin

7 min.

De vijfde editie van Web Summit werd ook dit jaar opnieuw georganiseerd in Dublin. Met meer dan 30.000 bezoekers afkomstig uit meer dan 125 landen is het evenement zonder twijfel één van de grootste tech events ter wereld. Gedurende vier dagen komt u in contact met diverse startups en krijgt u de opportuniteit om keynotes bij te wonen van bedrijven zoals Facebook, Tinder en Audi. Van het digitaliseren van beha's tot zelfrijdende auto's. U kunt het zo gek niet bedenken of u komt ze tegen op Web Summit.

Google HQ

Samen met een delegatie Belgen waren we maandag uitgenodigd op het hoofdkantoor van Google in Dublin. Tijdens de rondleiding was het opvallend dat de Internet sector een domein is waar vooral jongeren in actief zijn. Een element dat duidelijk terug te vinden is in de werkomgeving van Google. Googlers (werknemers van Google) kunnen gebruik maken op kantoor van een zwembad, een fitness, vier restaurants en tal van micro keukens. Terwijl we er rondliepen viel ons vooral de ontspannende sfeer op, sommigen waren aan het biljarten, andere zaten in een zetel, je zou haast denken dat niemand effectief aan het werk is. Na een gesprek met een Googler werd het duidelijk dat een 9-to-5 mentaliteit hier geen optie is. Maandelijks dienen ze strakke deadlines te halen, de manier waarop ze dit doen mogen ze zelf bepalen. De ontspannende sfeer zou ervoor zorgen dat de medewerkers meer tijd op kantoor doorbrengen dan thuis.

Beurs

Op woensdag hebben we de Belgische startup mybino.com op hun stand geassisteerd. Duo ontwikkelde vorige zomer voor hen zowel de mobile app als de website en verzorgt nu de online marketing. De interesse in het product aan de stand was ongelofelijk, niet enkel van jonge ouders maar ook echte techneuten vroegen ons hoe de armband ontwikkeld werd en hoe de connectie met de smartphone in elkaar zit. Het leuke van het product is dat het vrij eenvoudig uit te leggen is en het iets anders is dan wat velen op de beurs al gezien hadden. Het merendeel van de standen was over Big Data, Social Media of Online Payment.

IoT

Wat ons tijdens de conferentie zowel vanuit marketing standpunt, als uit technologisch perspectief opviel, is dat het Internet of Things reeds sterker aanwezig is in onze omgeving dan dat we zelf zouden denken. Als digitaal bureau worden we dagelijks geconfronteerd met deze nieuwe technologieën en we begrijpen dat het voor het grote publiek moeilijk is om een duidelijk zicht te hebben op wat nuttig kan zijn voor hen en wat voor een klant irrelevant is in een B2B of B2C sector. In 2016 zullen we ons dus nog meer focussen om onze meerwaarde t.o.v. klanten duidelijk aan te tonen.

Digitale marketinggolf

Als marketeer is het belangrijk dat we vandaag niet enkel meer over desktop en mobile nadenken, maar ook de zogenaamde ‘third wave of digital marketing’ integreren in de digitale strategie. In de komende jaren gaan gebruikers een explosie zien van toestellen en objecten die verbonden zijn met het Internet. Het zal belangrijk zijn om te kijken wat de marketing opportuniteiten voor merken zijn en hoe zij hun klanten beter kunnen bedienen a.d.h.v. deze ‘connected world’.

Ondertussen zijn vele automerken al enige tijd bezig met zelfrijdende wagens, het werd ons opnieuw duidelijk dat men al veel verder staat dan we denken. Zo kunnen vele autocoureurs een parcours op een racetrack niet meer sneller afleggen dan een auto zonder bestuurder. Een onderzoek van Audi toonde aan dat mensen ernaar uitkijken om niet meer achter het stuur te moeten kruipen, ook al hebben ze stiekem schrik om de emotie van het rijden te verliezen. Dit voornamelijk door het feit dat er een hoop stress van de schouders van de bestuurders valt en men in de verloren tijd van de files andere zaken kan gaan doen. Audi’s onderzoek toonde tevens aan dat 75% van de mannen deze tijd zou gebruiken om te werken. Vrouwen zouden dit moment gebruiken voor ontspanning.

Heeft u vragen over het Internet of Things? Of wilt u meer weten over de derde digitale marketinggolf? Neem contact met ons op en dan bekijken we samen met u hoe we uw business digitaal kunnen helpen groeien.