Google for Jobs

3 min.
Google for Jobs blog image

Spread the word: de laatste widget van Google is in België gelanceerd. De populairste zoekmachine ter wereld voegt naast Google Shopping, nu ook Google for Jobs toe.

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is een nieuw vacatureplatform opgericht door Google. Net zoals bij Google Shopping verschijnt er een nieuwe widget in de zoekresultaten. In deze widget worden er vacatures vertoond.

Met Google for Jobs wil Google een betrouwbaar vacatureplatform voor werkzoekende bieden. Werkgevers kunnen gratis en eenvoudig rechtstreeks jobs voorstellen aan de juiste kandidaat.

Screenshot Google for Jobs België
Screenshot Google for Jobs België

Klik je op “100+ more jobs”, dan kom je op een schermvullend platform waar je verschillende filters kunt hanteren, een vacature kan opslaan als favoriet en waar je meldingen kan instellen. Je wordt op de hoogte gebracht zodra er een nieuwe vacature naar voorkeuren is toegevoegd.

Screenshot Google for Jobs België
Moet ik meedoen aan Google for Jobs?

Wil je zeker gevonden worden door kandidaten? Dan is participeren aan Google for Jobs een must. De vacatures die opgenomen worden in Google for Jobs, worden leidend: ze staan bovenaan de zoekresultaten en krijgen dus voorrang op dezelfde werkaanbiedingen via een jobboard of intermediaire partner.

Hoe begin ik aan Google for Jobs?

Technische SEO

Om de vacatures zichtbaar te maken voor Google for Jobs, is het van belang om eerst en vooral de technische achtergrond goed te hebben staan: maak dus gebruik van structured data. Dit is een html-opmaak die je toevoegt om bepaalde elementen van je pagina aan de zoekmachines duidelijk te maken.

Zorg er ook voor dat deze elementen in jouw vacature geschreven staan én in het ATS- of CMS-systeem verwerkt staan:

  • Plaatsingsdatum: vanaf wanneer de vacature actief is;
  • Organisatie: de complete informatie over de aanbieder van de vacature;
  • Omschrijving: de volledige beschrijving van de jobfunctie;
  • Locatie: de plaats waar de vacature zich bevindt (zo specifiek mogelijk);
  • Titel: de titel van de vacature.

Leuke extra’s is het toevoegen van het salaris, het contracttype, tot wanneer de vacature actief is… Deze velden zijn niet verplicht maar gaat Google waarderen waardoor je meer kans hebt bovenaan de zoekresultaten te eindigen.

Google Search Console

Zodra dit allemaal goed staat, zal Google de vacatures indexeren. Wil je zeker zijn dat ze goed worden gevonden door Google? Voeg dan zeker een sitemap toe met hierin alle vacatures. Controleer nadien via Google Search Console of de vacatures goed worden gecrawld.

Het kan een tijdje duren vooraleer je de functie “vacatures” terugvindt in jouw Google Search Console. Het heeft de eerste keer namelijk wat tijd nodig voordat Google de vacatures heeft gescand op structured data.

Je bent er helemaal klaar voor!

Je hebt een aantrekkelijke vacature geschreven met krachtige CTA’s én structured data toegevoegd? Dan ben je er helemaal klaar!

Google for Jobs is uitgerold in België en wordt volop online ingezet.