5 tips om een goede workshop te organiseren!

2 min.

Bart was afgelopen woensdag 24 en donderdag 25 januari op DeliverConf 2018 in Manchester. Een conferentie waar hij zijn oren spitste over digital project management. Zo maakte hij kennis met diverse tips & tricks, waarvan hij alvast 5 top-tips wenst mee te geven om je volgende workshop vlot te laten verlopen.

If you want to innovate, playfulness is the basis.

Tom Bradley
Een workshop?!

Een workshop is echt wel dé manier om voldoende en juiste info te verzamelen. Je kan op een creatieve manier samen tot de juiste oplossing en conclusies komen. Een workshop verloopt echter niet zomaar.

#01 Hou het speels

De boog moet niet altijd gespannen staan. Start de workshop met een eerste oefening die zeer speels is. Speelsheid is de basis voor verdere creativiteit en zorgt ervoor dat iedereen gedreven de workshop ingaat. 

#02 Maak het inclusief

Zorg er voor dat je geen mensen uitsluit. Je kan niet verwachten dat iedereen de volgende Rubens is en perfect kan tekenen. Of dat iedereen even creatief of spraakzaam is. Probeer iedereen aan het woord te laten, ook de stille mensen. Dit kan je doen door hun eerst individueel hun antwoord te laten opschrijven en deze antwoorden een voor een te overlopen.

#03 Spreken is zilver, zwijgen is goud

 Als facilitator van een workshop is het jouw taak om de juiste informatie uit de mensen te krijgen. Leg ze dus niets in de mond, maar wacht geduldig af. Help ze ook niet tijdens de oefeningen, behalve als er expliciete vragen zijn. Je wilt het creatieve process namelijk niet storen!
 

DeliverConf 2018 - Duo

#04 Deel de agenda

Een workshop doe je niet zomaar en heeft altijd een agenda. Laat deze dus ook weten aan de deelnemers! Zo kan iedereen voorbereid naar de workshop komen en is de juiste focus er. 

#05 Verander niet elke meeting in een workshop

Workshops klinken misschien wel als the next big thing, maar moeten daarom niet elke bestaande meeting vervangen. Als er louter informatie uitgewisseld wordt, of op basis van eerdere informatie knopen doorgehakt worden, dan is een old school meeting nog steeds perfect. Wil je echter creatieve ideeën naar boven brengen? Dan kijk je best naar workshops.

Dit en meer informatie ontdekte Bart Verswijvel (Project manager) op Deliverconf UK. Dit tweedaagse event voor Digital Project Managers in Manchester heeft net zijn 5de editie achter de rug. Misschien tot volgend jaar?