Google Maps op je website? Een aantal dingen veranderen op 11 juni.

5 min.

Maak je gebruik van een Google Maps implementatie op je website, dan moet je voor 11 juni enkele stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de integratie naadloos blijft werken.

Wat verandert er?

Google kondigde in juni 2016 reeds aan te stoppen met de ondersteuning van Google Maps integraties zonder API-sleutel, maar in de praktijk bleven integraties zonder sleutel ook gewoon werken. Dit verandert officieel op 11 juni 2018. Verzoeken zonder API-sleutel of klant-ID worden vanaf dan niet meer ondersteund.

Iedereen die na 11 juni nog een Google Maps-integratie wil doen op zijn website, moet een geldige API-sleutel hebben. Die sleutel vormt de link tussen jouw platform en Google Maps. Een geldige sleutel bekom je door een factureringsaccount in te schakelen in de Google Cloud Console.

 

Wat is een API?
Kort door de bocht fungeert een API of ‘Application Programming Interface’ als boodschapper om (computer)programma’s onderling te laten communiceren. De Google Maps API zorgt voor ‘communicatie’ tussen Google Maps en jouw website zodanig dat de bezoeker een Google kaartje te zien krijgt aangepast aan jouw bedrijfsgegevens.

Welke problemen kan dit opleveren?

Pagina’s die beroep doen op een Google Maps-kaartje zonder geldige sleutel, zullen te maken krijgen met lage-resolutiekaarten, voorzien van het watermerk ‘Uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden’. Ook achterliggende aanvragen zoals het omvormen van een adres naar coördinaten zullen een error retourneren.


Wie niet tijdig ingrijpt kan dus flink wat hinder ondervinden op zijn website.  

Hoe veranderen de prijzen?

Het nieuw systeem werkt met een pay-as-you-go betalingsplan. Google geeft je elke maand $200 krediet om hun diensten Maps, Routes en Places te gebruiken. Die 200 dollar is goed voor zo’n 100.000 laadacties van statische kaarten of 28.500 laadacties van dynamische kaarten. Kaarten getoond op mobiel (zowel statisch als dynamisch) vallen hierbuiten. Deze kunnen onbeperkt geladen worden.  

Na overschrijden van de $200 wordt een prijs per 1000 oproepen aangerekend. Je kan op elk gewenst moment de tarieven bekijken en toegang krijgen tot je uitgaven in je Google Cloud Platform-console. Hier kun je ook dagelijkse quota's instellen om jezelf te beschermen tegen onverwachte stijgingen. Bovendien kan je factureringsmeldingen inschakelen om e-mailmeldingen te ontvangen wanneer de kosten een door jou vooraf bepaalde drempel bereiken.

Wens je meer details over de prijzen? Check dan de prijzentabel van Google. Voor andere extra vragen, kan je terecht op de FAQ-pagina van Google.

Kan ik Google Maps nog steeds gratis gebruiken?

Ja. Google baseert zich op de miljoenen gebruikers die vandaag de API’s gebruiken en laat weten dat de meeste van hen het Google Maps-platform gratis kunnen blijven gebruiken met het toegewezen krediet van $200. Hiervoor moet je dus wel eerst facturering inschakelen natuurlijk.

Wat als ik een API-sleutel heb maar het niet zie zitten om een kredietkaart te koppelen?

Als je ervoor kiest geen factureringsaccount toe te voegen, bestaat het risico dat je Maps API-implementatie verslechtert of andere API-aanvragen een foutmelding geven, als je gebruik in een bepaalde maand hoger is dan $200. We raden ten zeerste aan wel een kredietkaart te koppelen aangezien het voor heel wat gebruikers toch gratis zal blijven en eventuele problemen op die manier vermeden worden.

Welke stappen kan ik zelf ondernemen?

Heb je nog geen Google-account? Dan vormt de creatie hiervan de allereerste stap. Surf daarna naar deze link om in je Google-account een factureringsaccount in te schakelen en een API-sleutel te genereren.

Volgende bronnen kunnen nuttig zijn voor je:

  • De Youtube-video’s van Google over hoe je een factureringsaccount instelt en API-sleutels genereert.
  • De Google-gids voor bestaande gebruikers. 
Hulp of advies nodig?

Heb je nood aan hulp of wil je dat wij checken of alles correct ingesteld staat? Contacteer onze servicedesk op servicedesk@duo.be. We helpen je graag de overgang op 11 juni succesvol te doorstaan.