APIdays 2018 in Parijs

4 min.

Parijs verwelkomde dit jaar een tweedaagse conferentie van APIdays in het cultureel centrum van Montrouge. Meer dan 3000 deelnemers konden er à la carte kiezen uit een waaier aan talks en workshops over de recentste APIs, microservices en container-technologieën. Stefaan, Fré en Karel zijn van de menu gaan proeven.

Het API-landschap

Welke website of applicatie heeft tegenwoordig geen koppeling naar een andere website of applicatie? De connectiviteit tussen twee toepassingen is mogelijk door het gebruik van een ‘Application Programming Interface’ of kortweg API

Mehdi Medjaoui, mede-oprichter van de APIdays conferenties, heeft heel wat APIs en gerelateerde tools en producten opgelijst in een API-landschap. Er is echter zo’n overvloed aan publieke APIs, tools en producten beschikbaar, dat deze oplijsting erg onvolledig is. Voor elke publieke API bestaan er 100 of meer private APIs. Gelukkig worden er standaard API-architecturen gebruikt. Ook ons team koppelt steeds meer websites aan zowel publieke als private APIs. 

APIdays Paris
APIdays Paris
APIdays Paris
API-architecturen

 

REST, REST en nog eens REST

Op de conferentie was het overduidelijk dat REST veruit de meest populaire API-architectuur is. REST staat voor Representational State Transfer: data als statisch document overdragen. In de praktijk vertaalt zich dit in de communicatie van data, genoteerd in JSON-formaat, door middel van het HTTP-protocol. Voor het Duo team niets nieuws onder de zon, gezien wij dit reeds in tientallen projecten toepasten. 

En nu is er GraphQL

Af en toe komen er ook nieuwe architecturen bij zoals GraphQL. Dit is een vrij nieuwe specificatie die in 2015 door Facebook gepubliceerd werd. Sindsdien werd het vooral in publieke APIs opgepikt.

Het grote voordeel van GraphQL t.o.v. REST is het aantal calls tussen client en server. Wat je met REST soms in 10 calls moet doen, kun je met GraphQL in 1 call. Dit maakt het ophalen van data niet alleen sneller, maar ook betrouwbaarder. Zeker omdat veel gebruikers met mobiele toestellen aan de slag gaan.

REST + GraphQL

GraphQL staat voor Graph Query Language. Deze technologie beperkt zich tot het selecteren en ophalen van data. Je kunt er geen aangepaste data mee wegschrijven. Of anders gezegd: daarvoor heb je nog steeds REST of een andere API-architectuur nodig.

Bij Duo bieden wij reeds ondersteuning voor GraphQL. Sinds begin dit jaar consumeren wij dergelijke publieke APIs in bijvoorbeeld applicaties die in React geschreven zijn. Wij bouwen ook zelf GraphQL APIs in Drupal, Symfony en Java.

We speak Frenglish

Er was echter nóg een rode draad doorheen de APIdays conferentie in Parijs. Bijna alle sprekers waren Franstalig en moesten hun beste Engels bovenhalen. Dit resulteerde vaak in hilarisch Frenglish, wat ons veel leuke momenten opleverde. Zo keerden we blij terug van APIdays, uitgesproken als “appy days” :-)

Wij kijken alvast uit naar de volgende APIdays conferentie! A tout à l'heure!