Big Android BBQ 2015 Amsterdam

4 min.

In navolging op de Amerikaanse editie van Big Android BBQ in Texas, vond op 12 en 13 november 2015 de Europese editie plaats in het oude IBM Hoofdkantoor te Amsterdam. Onze Android developers Frederik en Stijn zakten maar al te graag af naar onze noorderburen. Het concept is simpel: een heleboel interessante sessies, internationale sprekers, enthousiaste ontwikkelaars uit gans Europa, leuke wedstrijden en als kers op de taart een heuse barbecue.

Uit het overzicht van de verschillende sessies, konden we drie grote onderwerpen halen, namelijk Android marshmallow, beveiliging en kwaliteit. 

Android Marshmallow

Google lanceerde vorige maand "Android Marshmallow", de nieuwe versie van hun mobiele besturingssysteem. Het grotendeels van de sessies gingen daarom over de nieuwe functionaliteiten die Android Marshmallow met zich meebrengt.

Doze mode

Één van die sessies ging over ‘Doze Mode’. Deze nieuwe functionaliteit vermindert het batterijgebruik van uw toestel door de toegang van mobile apps tot netwerk- en CPU-intensieve services te beperken. Wanneer men een Android toestel voorzien van Android Marshmallow dus niet gebruikt, treedt er een energie-besparende functionaliteit op. 

Permissie-systeem


Een andere sessie ging dan weer over het nieuwe permissie-systeem binnen Android Marshmallow. In dit nieuw systeem, vraagt Android M niet om permissies alvorens u de app installeert. Pas tijdens het gebruik van de app, worden de permissies gevraagd. Hierdoor krijgt de gebruiker meer controle over welke permissies de app gebruikt.

Google tech

Daarnaast waren er een heleboel sessie over nieuwe technologieën zoals bv. Android Auto, Android Wear en Google Cardboard, enz.

Beveiliging

Een goed beveiligde mobile app is en blijft broodnodig. Als ontwikkelaars zorgen we ervoor dat onze apps goed beveiligd zijn. Met fierheid kunnen we zeggen dat alle developers bij Duo dit al sinds het begin perfect toepassen. We beveiligen onze apps door onder andere obfuscatie, encryptie en reflectie te implementeren in onze mobiele applicaties.

Kwaliteit van een mobile app

Als laatste grote onderwerp kwam vaak kwaliteit naar boven. Dit kan op verschillende vlakken aangepakt worden:

Efficiëntie binnen het team

Allereerst is het belangrijk om efficiënt te werken in teamverband. Dit kan door het toepassen van duidelijke communicatie, scrum, code review, enz. Hierdoor vermijden wij misverstanden waardoor de kwaliteit van onze code sterk verbetert.

User experience

Daarnaast kunt u de kwaliteit voor de gebruiker verbeteren door in te zetten op ‘User Experience’. Hoe u iets weergeeft, hoe de gebruiker bepaalde functionaliteiten gebruikt, enz. speelt een hele belangrijke rol in de kwaliteit van een mobile app.

Testing

Tot slot blijft testing een hele belangrijke fase in het ontwikkelingsproces van een app. Testen kan op verschillende manier gebeuren: functioneel testen, ‘User Interface’ testen, enz. In deze fase vinden en lossen wij problemen op.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de app, zowel in de code als voor de gebruiker, aanzienlijk verbetert.

We kunnen tevreden terugblikken op Big Android BBQ Europe. We leerden heel wat bij tijdens de sessies, hadden interessante gesprekken en legden een heleboel connecties. We kunnen concluderen dat we met Duo volledig mee zijn met de laatste nieuwigheden en trends.