Blijven digitaliseren, ook tijdens een recessie.

3 min.

Uitzonderlijk hoge inflatie, oorlog in Oekraïne, een energiecrisis en een begrotingstekort van 5,2 procent voorspellen heus niets goed. We stevenen als het ware af op een nieuwe recessie. Heel wat bedrijven kiezen ervoor om in hun budgetten te snoeien en zo wat reserves op te bouwen. Maar is dit wel de juiste keuze? Een crisis zoals deze moet je zien als de kans om te investeren. Hoe je de crisis in jouw voordeel kan laten werken? Eén woord: digitaliseren. Maar heel wat bedrijven hebben een afwachtende houding als het op digitaliseren aankomt. 

Vanwaar de angst?

In tijden van economische onzekerheid aarzelen heel wat mensen om grote veranderingen in hun leven of bedrijf door te voeren. Dit geldt ook voor digitalisering, omdat het proces duur kan zijn. Daarnaast kan het digitaliseringsproces ontmoedigend zijn voor wie niet vertrouwd is met technologie. Hoewel digitalisering veel voordelen kan opleveren, is het begrijpelijk dat mensen aarzelen om de sprong te wagen in economisch moeilijke tijden.

Leer uit het verleden

Het verleden leert ons alles wat we moeten weten. Tijdens de corona crisis werd duidelijk dat wie niet online aanwezig was, volledig de boot zou missen. Aangezien niemand het huis uit mocht, draaiden bedrijven die digitaal aanwezig waren heel erg goed. Zelfs nu plaatsen mensen liever een bestelling van thuis uit. Brandstof kost veel geld, en bovendien wordt een bestelling vaak gratis geleverd aan de deur. Waarom naar de winkel rijden als de winkel ook naar jou kan komen? 

Mensen consumeren minder

Alles wordt duurder. Mensen kopen heel wat minder dan een jaar geleden. Dat wil zeggen dat het voor jou als bedrijf nog belangrijker is om in het oog te springen. Als er maar 3 aankopen gedaan worden deze maand, dan moet jij tussen die 3 aankopen zien te staan. Zorg er dus voor dat je je duidelijk onderscheidt van je concurrentie. 

Een stapje voor

Je concurrentie een stapje voor zijn kan, dankzij digitalisering. Door je processen te digitaliseren, stroomlijn je je activiteiten en maak je ze efficiënter. Hierdoor bespaar je heel wat tijd en geld terwijl je jouw klant een betere ervaring geeft. Maak gebruik van data-analysetools om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van jouw klant. Zo leer je hun behoeften beter te begrijpen en kan je jouw diensten daarop afstemmen. Door hier heel hard op in te spelen en trends hierin te volgen, kan je jouw bedrijf positioneren als leider in je vakgebied. 

Mathieu Cardinael

Als er maar 3 aankopen gedaan worden deze maand, dan moet jij tussen die 3 aankopen zien te staan.

Mathieu Cardinael
CEO make it fly

Zorg dat je je duidelijk onderscheidt van je concurrentie.