De Android fragmentatie: hoe zit dat nu eigenlijk?

4 min.

Eén van de grote voor- en nadelen van Android tegenover iOS is de grote fragmentatie aan toestellen en versies. Wat dat precies is, lees je hier.

Voor- en nadelen van Android vs iOS

Android (Google) is samen met iOS (Apple) de grootste speler op de markt van mobiele besturingssystemen. Eén van de grote voor- en nadelen van Android tegenover iOS is de grote fragmentatie aan toestellen en versies. Dit heeft zijn oorsprong bij het feit dat gelijk welke fabrikant (Samsung, HTC, Sony, ...) Android kan installeren op zijn apparaten. Apple daarentegen houdt de zaak meer gesloten en beperkt iOS tot toestellen van eigen makelij. Wat heeft de grote vrijheid bij Android tot gevolg?

Diversiteit aan toestellen

De klant krijgt een enorme diversiteit aan mogelijke toestellen voorgeschoteld. Voor elk wat wils: van een goedkoop starterstoestel naar een stevig high-end toestel en van standaard Android look & feel naar bijvoorbeeld Samsung’s eigen TouchWiz skin. De klant is bij Apple heel wat beperkter in keuze. Waar Apple wel een stapje voor heeft, is bij versiebeheer: iOS 7 staat sinds zijn release in september op al meer dan 70% van alle iOS devices. Fabrikanten van Android devices brengen hun toestellen niet altijd even snel (of soms helemaal niet) naar de laatste versie van Android. Zo staat Jelly Bean, de laatste grote versie, slechts op 52% van de Android toestellen, en deze is al meer dan een jaar uit. 

Hoe gaan developers er mee om?

Voor het grote publiek is de fragmentatie nu wel duidelijk, maar hoe gaan ontwikkelaars - zoals wij bij Duo - om met het fragmentatieprobleem? Uiteindelijk moeten zij zorgen dat de app op zoveel mogelijk toestellen werkt. Groot of klein, enkel de laatste Android versie of nog altijd het verouderde Gingerbread mee ondersteunen? Bij iOS stellen dergelijke problemen zich ook, maar in veel mindere mate. 

Gelukkig is Android vanaf dag 1 gebouwd met de gedachte zoveel mogelijk devices te ondersteunen. Zo werkt het hele layoutsysteem met responsive design in gedachten. Ook Google is op de hoogte van de hoge mate van fragmentatie. Zo zorgen ze ervoor dat ontwikkelaars op een slimme manier nieuwe Android features kunnen gebruiken op toestellen die toch een oudere versie van Android draaien. Uiteraard moet al dit moois op verschillende devices getest kunnen worden, en ook hier biedt Google mogelijkheden voor aan. De Android emulator, waarmee je verschillende toestellen kunt gaan nabootsen op je computer, is de laatste maanden heel wat verbeterd. Sommige bedrijven bouwen hier zelfs hun eigen oplossing voor, cfr. GenyMotion. 

Conclusie?

Het is allemaal zo erg niet zoals men denkt wanneer men voor het eerst over Android hoort. De fragmentatie bij Android zou niemand meer mogen afschrikken; noch gebruiker, noch ontwikkelaar. 

Bronnen en enkele cijfers:
http://opensignal.com/reports/fragmentation-2013
http://developer.android.com/about/dashboards/index.html