De kracht van groen

12 min.

De kleur heeft een aanzienlijke invloed op ons humeur en op onze lichamelijke reacties. Het kan onze aandacht versterken maar ook verzwakken. Bij het ontwerpen van websites is de kleurkeuze van groot belang op esthetisch, psychologisch en functioneel vlak.

nature green
Het tastbare 'groen'

In elke visuele waarneming, maar vooral in beeldende kunsten en grafische vormgeving, is kleur (naast licht, vorm, ruimte en ordening) een belangrijk beeldaspect. De kleur groen is de ‘Duo’ kleur en verdient vanzelfsprekend extra aandacht. De tastbare kleur groen ontstaat door het mengen van blauw en geel en uit zich in een overweldigende verscheidenheid tinten van pastel tot diep verzadigd, van smaragdgroen en mosgroen tot pistache. De kleur groen die we via ons netvlies waarnemen wordt in onze hersenen echter als een primaire kleur geregistreerd (naast rood en blauw). Daarom noemen we groen een additieve primair kleur.

Geld, geluk, geruststelling

De kleur kan een beslissende rol spelen in onze keuzes. Groen wordt vaak geassocieerd met het geluk, hier denk ik aan het klavertje vier, aan het 'geld plantje' (Crassula ovata) en aan vele krachtige symbolen in verschillende culturen zoals Buddha of schildpadden beeldjes gemaakt uit jade of de bijbelse Levensboom. Groen is de nationale gelukskleur van Ierland en de kleur van de dollar in VS. Reclamecampagnes brengen groen regelmatig in verband met allerlei gebeurtenissen die ons positief beïnvloeden zoals picknicken met de hele familie op een mooi groen plekje, op reis gaan of sporten in openlucht. Groen in websites heeft allerlei soorten toepassingen, maar in de eerste plaats is het een brenger van positief nieuws zoals een succesvol afgeronde actie. Groen stelt gerust in tegenstelling tot rood.

Het Duo groen

De zachte warme schakering van groen in ons logo verwijst naar dynamische groei en jonge energie, maar ook naar veiligheid en harmonie. Ook de keuze van de vorm versterkt deze connotatie: een groen blad, een positieve afronding, een vorm die gezien kan worden als een samenvoegsel van het hart en de ronde tafel.

Bomen, gras, olijven, appels

Groen is onlosmakelijk verbonden met de natuur en daarom ook een vanzelfsprekende branding- en marketingkeuze voor ecologische en natuurlijke producten, biovoeding, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Om het 'natuur gebonden' effect te vergroten is het aangewezen om groen te combineren met aardetinten zoals bruin, beige, oker. Het mag beslist gezegd worden dat groen kalmeert en ontspant. Maar een té grote hoeveelheid van deze kleur kan vermoeiend en zelfs afstotend werken, dit voornamelijk bij de heldere varianten groen in het RGB spectrum op het scherm.

Pure Pascale

Groen in de website van 'Pure Pascale', vooral in de sappige kleurnuances, wordt zeer sterk geassocieerd met de gezonde voeding maar ook met de diepe aardse verbondenheid tussen de natuur en onszelf. Een teveel aan groen zou deze boodschap verzwakken. Door de bruine en de aubergine tinten in het ontwerp te gebruiken heb ik ervoor gezorgd dat de smakelijke kern van groen in de foto’s geaccentueerd maar niet overschaduwd wordt. Een evenwichtige portie van wit en beige zorgt hier voor het effect van zuiverheid en openlijkheid.

mockup purepascale
Geneeskunde, noodlot, hoop

Groen is verondersteld een goede invloed op ons lichaam te hebben en wordt heel vaak gebruikt in advertenties van apotheken en ziekenhuizen. De toepassing van het turquoise is typisch voor de geneeskunde. Echter, groen is ook de kleur van depressie en vergif. Vooral groen met een flinke portie geel heeft iets giftigs. Het zorgvuldig omgaan met groen blijft hoog aangewezen omwille van deze mix tussen de geneeskundige en de giftige associaties. Interessant is dat in de Middeleeuwen groen symbool stond voor het kwaad, voornamelijk omdat maretak, klimop en hulst werden beschouwd als duivelse planten; maar tegelijkertijd stond het symbool voor vruchtbaarheid en de bruiden droegen vaak een groene bruidsjurk. In het Victoriaanse tijdperk was de diepe groene tint een bron van vele sterfgevallen - er werd namelijk, bijvoorbeeld in het zeer begeerde donkergroen behangpapier - een pigment verwerkt, gebaseerd op arsenicum.

In de hedendaagse perceptie inspireert groen voornamelijk als een positieve en vriendelijke kleur, gericht op vernieuwing en de toekomst.

De hoopvolle significatie schuilt in “het groen licht krijgen”, in de “groene vingers”, in een gezegde "als ik een groene tak in mijn hart draag, zal de zangvogel komen”.

Curando website

In de huisstijl en in de website van 'Curando' (een vzw met een uitgebreid zorgaanbod voor de senioren) maak ik veelvoudig gebruik van hierboven vermelde gevoelswaarden van groen. De kleurschakeringen in het logo gaande van kobaltblauw tot appelgroen verwijzen naar de natuur en naar de herrijzing, ze weerspiegelen een hoopgevende dynamiek van “diep” naar “hoog”. Een tekening van de duif is een christelijk symbool voor vrede, vriendschap, hoop, steun en geborgenheid.

Tijdens het ontwerpen van de website hield ik steeds in gedachten dat de kleuren zoals helder grijs of zeer licht groen al snel kunnen verbonden worden met de symptomen van ziekte, daarom vond ik het noodzakelijk om hiernaast met veel wit en met warme nuances in turquoise te werken.

mockup website curando
De kleur groen: geen toevallige keuze

Het menselijk oog is het gevoeligst voor groen. Dit hoeft niet te verbazen, gezien onze voorouders in een bos- en plantenrijke omgevingen leefden. Daarnaast zorgen de reacties van zuurstof en stikstof in onze atmosfeer voor verhoogde waarden van deze kleur, bijvoorbeeld in het noorderlicht en in het lichtgroen licht van witte fosfor. Misschien leiden deze fysische en chemische manifestaties van groen tot vele spirituele en culturele correlaties.

In de Islam is groen heilig en het mag niet willekeurig gebruikt worden. In de Egyptische mythologie was Osiris met zijn groene huidskleur de god van de dood en wederopstanding. In het Hindoeïsme dient het vermeden te worden bij een overlijden omdat dit net het tegenovergestelde symboliseert. Groen gecombineerd met de andere kleuren roept niettemin uitgesproken interpretaties op. De kleurencombinatie groen-blauw geeft de indruk van frisheid en zuiverheid en vat de essentie van een landschap samen in een gereduceerde vorm - misschien de meest klassieke en wereldwijd voorkomende kleurcombinatie. Maar bijvoorbeeld in de oud-Arabische poëzie is de hemel groen en het Japanse woord 'ao' kan groen maar ook blauw betekenen. Groen met rood doet ons onmiddellijk denken aan de Kerst en de kerstversiering, groen met geel herinnert ons aan het Pasen. De kleur groen heeft misschien evenveel indicaties als tinten.

Binnen de wereld van het functioneel design, waaronder websites, is de keuze voor de kleur groen zowel bewust als intuïtief verbonden met veiligheid, bijstand en bevestiging. We vinden het terug in groene pictogrammen of wegwijzers in publieke ruimtes die naar de uitgang/afrit leiden en uiteraard in het groen licht op de openbare weg. In een online omgeving zijn het de check-listen en allerlei bevestigende meldingen. De groene 'call to action' knoppen zetten aan om toestemming te geven, het gratis downloaden of het voortzetten en afronden van een ondernomen actie.