De kracht van open source

3 min.

Bij Duo kiezen we bewust steeds voor oplossingen die open source zijn. Zo zijn we zeker van de ondersteuning die we kunnen bieden. Ook voor jou als klant brengt dit de nodige voordelen met zich mee. Hieronder leggen we het even klaarhelder voor je uit.

Wat is open source?

Open source systemen houden in dat:

  • Er geen vaste maandelijkse of jaarlijkse licentiekosten zijn om de programmatie te gebruiken;
  • Iedereen de volledige code kan inkijken (en dus ook kan zien dat er niets geks gebeurt);
  • Iedereen kan bijdragen aan deze code en updates kan toevoegen;
  • Je eigenaar bent van de data die deze code genereert.

Ook data an sich kan open source zijn, dat zie je tegenwoordig vaak bij overheidsinstanties die hun data “open zetten”. Hierdoor bieden ze de mogelijkheid aan techneuten om de data die vroeger afgeschermd was, ook vrij aan te spreken. Zie bijvoorbeeld de NMBS die hun ritten nu volledig open delen.

Waarom kiezen voor open source?

In tegenstelling tot een gesloten systeem heb je dus zowel op financieel vlak (geen jaarlijkse licentiekosten) als op pragmatisch vlak (de code kan door iedereen bekeken worden) strategische voordelen wanneer je werkt met een open source oplossing.

Daarnaast weet je dat je in een open source systeem voldoende mogelijkheden hebt in de toekomst. Er zijn vaak meerdere aanbieders die kunnen werken in deze open-source systemen. Van vendor lock-in is er dus geen sprake. Je hangt in de toekomst niet vast aan de originele partij die het systeem voor je heeft opgezet.

Ook zijn open source systemen flexibel. Doordat de broncode open is, kunnen developers eenvoudig aanpassingen doen aan dit systeem en het zo verder uitbreiden. Wens je bijvoorbeeld te koppelen met een niet gangbaar systeem, dan is dat in een open source systeem steeds mogelijk. 

Ook naar data toe is het fijn te weten dat je eigenaar bent van je eigen data. Veel niet-open source systemen worden nu als service aangeboden. Weet dat je hiervoor een kleinere maandelijkse fee betaalt, maar je ook je data in handen legt van een 3de partij. Een open source systeem draait steeds op een eigen server waar je - indien nodig - zelf ook de data uit kan lezen.

De voordelen van open source op een rijtje
  1. Geen jaarlijkse dure licentiekosten
  2. Je bent eigenaar van je eigen data;
  3. Je bent flexibel naar de toekomst toe en tekent je niet in in een vast systeem;
  4. Je kan je platform steeds van partner veranderen, er is geen vendor lock-in;
  5. Open source systemen koppelen zeer goed met eender welk ander systeem.

Wanneer je bij Duo een nieuwe website wenst, denken we mee na over de gepaste open source systemen die een antwoord bieden op je vraag, zodat je naar de toekomst toe dus zeker bent. Voor een webshop kiezen we voor Magento 2, een content website maken we liefst in Drupal en een PIM systeem zetten we op in Akeneo. Door onze in-house expertise van deze open source platformen kunnen we dus steeds de gepaste technologische oplossing vinden. 

Verswijvel Bart

"Open source systemen zijn écht een must om een gezond platform op te zetten dat lang meegaat."

Bart Verswijvel
Digitaal strateeg

Overtuigd van de kracht van open source?