De nieuwste updates van Drupal 10

3 min

De uitrol van Drupal 10 is een feit! Sinds 14 december 2022 kunnen onze developers en content marketeers aan de slag met dit ge-update open source systeem. Met maar liefst 8 grote updates kunnen we alvast spreken van een gigantische r-evolutie in development. Maar wat maakt deze release nu zo bijzonder?

Nieuwe CKEditor 5

Vanwege verschillende security issues en het vervallen van de huidige support voor CKEditor 4, waar we al sinds Drupal 8 mee werken, schakelen we over naar CKEditor 5.
Tot Drupal 9.3 was deze editor optioneel, nu is dit de standaard editor voor elke Drupal 10 website. 

De editor is in een volledig nieuw en modern jasje gestoken. Het lichte design, de geüpdatete iconen en en werkbalken verbeteren de gebruikerservaring. Media of een hyperlink insluiten in CKEditor? Deze kan je nu snel aanpassen met een speciale toolbar. Geen aparte schermen meer, wel een eenvoudige werkbalk om je media en URL’s aan te passen. 

Ondersteuning van verschillende applicaties

Ondersteuning van Symfony

Drupal 10 ondersteunt de laatste nieuwe versie van Symfony, een populaire open source PHP web applicatie. We kunnen dus moeiteloos gebruik maken van de laatste nieuwe voordelen van Symfony. Met de implementatie van deze applicatie zijn Drupal websites eenvoudiger uit te breiden én te beveiligen. 

Ondersteuning van Twig

Vanaf nu ondersteunt Drupal 10 de nieuwste versie van Twig, de populaire PHP templating engine. Je kan vanaf nu de laatste nieuwe features en verbeteringen in Twig gebruiken in Drupal. Dit maakt het onderhouden van je website eenvoudiger en flexibeler. 

Ondersteuning van de nieuwste PHP

Drupal 10 ondersteunt nu ook de laatste nieuwe versie van PHP. Dit kan je helpen om de werking en de veiligheid van je website te optimaliseren. 

Nieuwe front- en back-end thema’s

Het oude Bartik thema is vervangen door Olivero. Dit gloednieuwe front-end thema heeft een moderne look, is gebruiksvriendelijker en maakt Drupal 10 toegankelijk voor iedereen. 

Claro is de gemoderniseerde back-end van Drupal 10. Het vervangt het huidige Seven thema. Er is hard gewerkt aan het kleurcontrast en de eenheid van elementen in de verschillende gebruikersinterfaces van Drupal 10 core. Touch targets zijn groter en beheerderstabbladen zijn verplaatst op basis van gebruikersonderzoek en betere toegankelijkheid. 

Drupal check

De nieuwste Drupal Check doorspit je huidige codebase, nog voor je updatet naar Drupal 10. Deze tool kijkt na of er nog ergens deprecated custom code staat en reikt automatisch nieuwe code aan. Je hoeft dus niet meer te zoeken of te copy pasten. 

Op langere termijn zorgt deze Drupal Check voor een hoge opstartsnelheid je geüpdate Drupal-versie. De overschakeling tussen twee versies van Drupal is dus zo kort mogelijk. Het grootste deel van verouderde code is nu al opgespoord door deze tool, weken voor de officiële release van Drupal 10. Je bent dus al helemaal klaar om Drupal 10 in te zetten voor nieuwe projecten! 


Kortom, de nieuwste Drupal 10 release biedt een hele reeks nieuwe voordelen. Deze zullen je helpen om je Drupal website te optimaliseren, te beveiligen en scalable te maken. Een grote stap in de toekomst van web development! 

Jyrki Mouton - Drupal developer

Deze 10de versie van Drupal maakt het CMS nog meer aanpasbaar en schaalbaar, waardoor gebruikers meer dan ooit eenvoudig een grote hoeveelheid content op hun website kunnen beheren en organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Jyrki Mouton
Drupal developer

Wil je graag meer weten?