Devoxx 2015

2 min.

Vorige maand vond opnieuw een editie van Devoxx Belgium plaats. Enkele van onze webdevelopers waren aanwezig. Lees hieronder hun ervaring op het event.

Java bestaat ondertussen 20 jaar!

Devoxx is een jaarlijks congres rond de programmeertaal Java. Onder de 3500 bezoekers waren 3 van onze webdevelopers aanwezig. nl. Reinout, Karel en Kurt. Het was dit jaar trouwens een jubileumeditie want Java bestaat ondertussen 20 jaar.

Java 9

Wat valt er na 20 jaar nog te vertellen over Java? Veel uiteraard, want ook in de Java wereld staat de technologie niet stil. De toekomstige versie van Java werd voorgesteld door medewerkers van Oracle zelf, waaronder Mark Reinhold, de Chief Architect van de Java Platform Group. De grootste verandering die Java 9 zal brengen is de introductie van modules. Met modules zal het duidelijker worden welke code-afhankelijkheden een project heeft. Voor de technische mensen onder ons: weg met de “jar hell” (hopelijk). Bovendien wordt de Java runtime zelf ook modulair, waardoor net die onderdelen kunnen gebruikt worden die strikt noodzakelijk zijn voor een applicatie. Dat komt zowel de bestandsgrootte, de opstarttijd als het geheugengebruik ten goede.

HTTP 2.0

Ook niet Java-specifieke onderwerpen kwamen aan bod. HTTP 2.0 is namelijk voor iedereen die iets met het web te maken heeft van belang. HTTP of het Hypertext Transfer Protocol zorgt voor de communicatie tussen de webserver en de webbrowser. HTTP 2.0 is een verbetering van de huidige 1.1 versie, die de standaard is sinds circa 1997. De belangrijkste verbetering is inzake snelheid; “time is money” is ook hier van toepassing. Wilt u graag weten wat HTTP 2.0 voor u kan betekenen? Neem dan contact op met ons en we bekijken samen de mogelijkheden.

AngularJS

AngularJS, een JavaScript MVC (model-view-controller) framework onderhouden door Google, kwam ook aan bod. Specifiek ging het over wanneer AngularJS aangewezen is en, minstens even belangrijk, wanneer net niet. Met de nakende release van AngularJS 2.0, gepland voor ergens midden 2016, kan dit een krachtig wapen in het arsenaal van Duo zijn.

A Universe from Nothing.

Professor Lawrence M. Krauss

Er was zelfs plaats voor niet IT-specifieke onderwerpen bij Devoxx. De opening keynote van professor Lawrence Krauss was zeker niet minder interessant dan de aankondiging van Java 9. Om het in perspectief te plaatsen: wat betekent 20 jaar Java als je het vergelijkt met het ontstaan van ons universum?