Devoxx 2017.

3 min.

Ook dit jaar was Duo aanwezig op Devoxx Belgium, een groot IT-event van de Java Community. Drie dagen op rij zakten Stefaan, Reinout, Marceau en Nico hiervoor af naar de conferentie in Antwerpen.

Devoxx - Duo
Wauw!

Het was de 16de editie van Devoxx Belgium. De tickets waren al in augustus uitverkocht, een nieuw record dat de populariteit van Devoxx aantoont. Het event wordt door 42 sponsors gesteund, waarvan Adyen, JetBrains, Pivotal en ING de belangrijkste zijn.

Devoxx Belgium duurt een volledige week. De eerste 2 dagen zijn de zogenaamde ‘Deep Dive Days’, waarbij een beperkt aantal onderwerpen in lange sessies uitgediept worden. Op de laatste 3 dagen vindt de eigenlijke conferentie plaats. Honderden kortere sessies worden simultaan gegeven in 8 grote zalen. Een recordaantal van 878 voorstellen werden hiervoor ingediend, waaruit tenslotte 220 sprekers geselecteerd werden, waaronder:

- Stephan Janssen

Stephan Janssen, oprichter van Devoxx, verwelkomde alle Devoxxians. Speciaal voor Devoxx Belgium 2017 nodigde hij Derek Mathieson uit voor de keynote: een indrukwekkende presentatie over de IT en infrastructuur van CERN.

- Venkat Subramaniam

Venkat Subramaniam van Agile Developer is naast auteur van verschillende boeken ook een gerenommeerde spreker. Hij verzorgde ook dit jaar opnieuw verschillende sessies, waarvoor de zalen telkens te klein waren voor het geïnteresseerde publiek.

- Juergen Hoeller

Juergen Hoeller van Pivotal is de oprichter van het Spring Framework. Dagdagelijks bouwen wij applicaties met behulp van zijn framework. Voor ons Java team is hij werkelijk een held. 

Uhu!

Om als IT-bedrijf bij de top te blijven horen, moeten we dagdagelijks de technische ontwikkelingen opvolgen. Na meer dan 20 jaar weten wij de trends van hypes te onderscheiden. Dit jaar kregen we op Devoxx een absolute bevestiging van onze technische roadmap. Deze komt perfect overeen met de gangbare trends.

Een centraal onderwerp was artificiële intelligentie en machine learning. Daarop zijn bots gebaseerd waarover wij eerder dit jaar een whitepaper gepubliceerd hebben. De mascotte van Devoxx was deze keer niet voor niets de robot Oxx.

Devoxx - Robot Oxx - Duo

Tegenwoordig blijkt alles een ‘as a service’ nodig te hebben, waarbij Function-as-a-Service (FaaS) heel hip is. Deze Serverless architectuur is een trend waaraan wij de nodige aandacht besteden. Het is gebaseerd op gedeelde infrastructuur in de cloud, waarbij deze enkel gebruikt wordt wanneer het nodig is. De infrastructuur is hierbij niet gereserveerd, waardoor de kost veel lager ligt.

Microservices is volledig mainstream geworden. Het M-woord weerklonk dan ook meermaals in alle zalen. De instrumentatie van microservices was een aanhoudend gevecht tussen Kubernetes en Docker Swarm. Een tweekamp waarbij Kubernetes de overhand heeft gehaald. Bij Duo hebben wij dus de juiste keuze gemaakt. Bij Docker Swarm hebben ze het nu ook begrepen en zetten ze in op volledige compatibiliteit met Kubernetes.

De manier waarop Microservices ontwikkeld worden, evolueert ook steeds verder. We merken een evolutie van de imperatieve wijze naar een reactieve aanpak. Via event-driven applicaties probeert men de beschikbare infrastructuur zo optimaal mogelijk te gebruiken. Het verlaagt opnieuw de kost en het verhoogt de performantie. Het Spring Framework maakt dit tegenwoordig mogelijk met versie 5 die wij intussen al gebruiken.

If Java 8 was all about how we code, Java 9 is all about how we will build.

Venkat Subramaniam
Yeah!

Devoxx verloochende zijn ware aard echter niet. Er werd voldoende aandacht besteed aan Java. In september dit jaar mochten we trouwens versie 9 verwelkomen.

De nieuwe modulariteit in Java werd meermaals aangehaald. Het werd zowel geloofd als vervloekt. Het is wel duidelijk dat de overschakeling niet dringend is.

Vele ontwikkelaars verheugen zich op de nieuwe release cyclus van Java. Voortaan komt er 6-maandelijks een nieuwe versie uit, maar met minder wijzigingen. Er ligt al heel wat in het verschiet, waardoor de toekomst van Java er rooskleurig uitziet.

Wij verlangen al naar Devoxx 2018!