DrupalCon 2014 - Amsterdam

7 min.

Eind september 2014 trokken de Drupal developers van Duo naar Drupalcon in Amsterdam. Lees in dit artikel wat ze daar geleerd hebben.

Wat hebben onze drupal developers geleerd op Drupalcon 2014?

Eind september 2014 trokken de Drupal developers van Duo erop uit. De bestemming was Nederland, meer bepaald Amsterdam. Daar vond dit jaar de Europese editie van DrupalCon plaats, een bijeenkomst voor front- en backend developers met interesse voor het content management systeem Drupal.

DrupalCon kondigde ook dit jaar weer groot nieuws aan: de beta versie van de langverwachte versie Drupal 8 werd losgelaten op het publiek. De meer dan 120 workshops en presentaties boden de ruim 2300 aanwezigen een uitgebreide kijk op deze nieuwste telg in de Drupal familie.

Drupal 8

Developers wrijven zich alvast in de handen want Drupal 8 gooit het roer om en trekt de kaart van Object Georienteerd Programmeren. Deze aanpak (ook wel gekend als 'OOP') maakt het schrijven en onderhouden van codes een stuk eenvoudiger en flexibeler. Daarnaast werd in Drupal 8 ook de volledige interne structuur grondig aangepakt. De nieuwste Drupal telg leert uit de fouten van zijn voorgangers: een stricte scheiding tussen de theming layer en logical layer, tussen inhoud (content) en configuratie, enz. Talloze verbeteringen waardoor de interne structuur van websites niet alleen een stuk overzichtelijker wordt maar ook de veiligheid van websites en gegevens wordt hierdoor sterk verbeterd. Daarnaast wordt er meer gebruik gemaakt van bestaande "third party" technieken en best practices, zoals Symfony en Guzzle. Zodoende bouwt men een sterker systeem met een bredere basis en know-how.

In combinatie met responsive design is de stap naar een platform onafhankelijke website een heel stuk kleiner en eenvoudiger geworden. Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systemen wordt elke dag belangrijker. Met Drupal 8 wordt uw website een bron van data voor uw mobiele applicaties of interne websites en systemen.

Drupal 7

Drupal 7 bood reeds tal van mogelijkheden om een website in verschillende talen aan te bieden aan bezoekers. Ook in de nieuwste versie van Drupal blijft meertaligheid een belangrijk gegeven. In Drupal 8 wordt de nadruk meer dan ooit gelegd op het snel en eenvoudig kunnen vertalen van content. Maar ook modules en sites vertaalbaar maken wordt voor developers een stuk eenvoudiger.

En wat met uw 'oude' Drupal 6 of Drupal 7 website?

Alles wordt in gereedheid gebracht om bestaande content uit Drupal 6 en 7 websites eenvoudig te importeren in een gloednieuwe Drupal 8 website. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om alle custom modules te vertalen naar het Drupal 8 verhaal, zodat toegevoegde functionaliteiten uit Drupal 7 de stap maken naar versie 8. Wij bij Duo bereiden ons alvast voor om de talrijke nieuwe features en technieken die versie 8 met zich meebrengt ten volle te benutten.

Een eigen Drupal website?

Bent u trouwens op zoek naar een nieuwe website of heeft uw huidige website nood aan een grondige opknapbeurt? Dan kan u uiteraard steeds terecht bij Duo! Als web development bureau staan wij steeds bereid om al uw vragen te beantwoorden dus aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren en hoe ontdek hoe wij u kunnen helpen!

Drupalcon 2014