DrupalCon Barcelona 2015 - Drupal team

7 min.

DrupalCon 2015 vond dit jaar plaats in Barcelona. Het Drupal team van Duo was aanwezig, hun ervaringen en mening leest u hier in hun verslag.

DrupalCon Barcelona 2015

Afgelopen week was het weer zover: DrupalCon. Op dit tweejaarlijkse evenement komt u alles te weten over de laatste ontwikkelingen en nieuwigheden binnen de Drupal wereld. De "what's hot and what's not' van de Drupal wereld dus. Dit jaar vond de Europese editie plaats in Barcelona. Redenen genoeg om met het Duo Drupal team warmere oorden op te zoeken.

DrupalCon groeide de laatste jaren uit tot een zeer divers evenement waarin alles wat met Drupal te maken heeft aan bod komt. Het is dus niet meer enkel voor de klassieke programmeur, ook front-enders (lay-out) en de dev-ops (server-setup) komen ruim aan hun trekken. Daarnaast zijn er ook nog een heel pak sessies over onderwerpen die niets met code te maken hebben zoals bv. content strategy, project management, business showcases... voor elk wat wils dus op DrupalCon.

Drupal 8 release date
Drupal 8 release date

De vraag die iedereen bezig hield, was natuurlijk "komt er een Drupal 8 release candidate". Drupal 8 is al een hele tijd geleden aangekondigd, maar verder dan het beta stadium is het tot nu toe niet gekomen. Tijdens de opening keynote van Dries Buytaert (de grondlegger van Drupal) was de zaal dan ook overvol. De uiteindelijke release van Drupal 8 gebeurde jammer genoeg niet op de conferentie zelf, gelukkig is er ondertussen wel een datum vastgelegd. Noteer 7 oktober dus alvast in jullie agenda’s want indien er geen fouten meer gevonden worden, kunnen we beginnen omschakelen naar Drupal 8! In de rest van de keynote ging Dries zeer openhartig in op de commentaren die er de laatste maanden/jaren te horen waren: waarom duurt het zo lang, wat met de marktpositie van Drupal? Het staat nu al vast dat de Drupal community in de toekomst een andere koers zal varen wat de release cycle betreft, maar uiteraard hebben we nog een lange weg te gaan voordat dit op punt staat.

Wachten met ongeduld

De komst van de release candidate van Drupal 8 brengt ons in ieder geval al een stuk dichterbij. Zeer veel web-bedrijven waaronder Duo, zitten vol ongeduld te wachten om de stap te zetten naar Drupal 8. Het staat nu ook al vast dat deze nieuwe versie de beste ooit zal worden. Dit is niet enkel een verkoopspraatje, maar kan bewezen worden met harde cijfers. Alleen de nieuwe manier van caching zorgt erovor dat Drupal 8 de snelste versie ooit wordt, en dit terwijl iedere vorige versie steeds iets trager was als zijn voorganger. Daarnaast is er ook flink gesleuteld aan de gebruiksvriendelijkheid van het CMS.

DrupalCon buzzwords

Maar genoeg over Drupal 8, zoals gezegd is DrupalCon een zeer diverse conferentie, en komt er veel meer aan bod dan de Drupal core. De web-wereld heeft niet stilgezeten en evolueert in een snel tempo. Testing, caching, het automatiseren van workflows, het structureren van data, allemaal zaken die de afgelopen jaren sterk zijn opgekomen en ondertussen niet meer weg te denken zijn. Buzzwords vlogen ons dan zoals gewoonlijk weer rond de oren: bigpipe/smallpipe, behat, currying, visual-regression-testing, peer-review, symfony, cdn, twig, docker, dependency-injection, remote entities, semantic-content … Tal van interessante termen die ons ook na de conferentie nog een tijdje bezig zullen houden.

Networking

Uiteraard kan de boog niet altijd gespannen staan, eenmaal alle sessies zijn afgerond gaat de conferentie gewoon door in een minder formele omgeving. Met meer dan 2000 bezoekers kan er 's avonds al eens een feestje gebouwd worden, een ideaal moment om zowel collega's als concullega's wat beter te leren kennen.

We hebben in drie dagen zeer veel bijgeleerd, en we kunnen bijna niet wachten om al dit moois zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.