E-commerce en chatbots?

10 min.

Pizza bestellen op zondagavond en gelijktijdig een film reserveren. De dag erop, al dan niet uit schuldgevoel, een paar sneakers kopen bij jouw favoriete online shop om de overtollige pizza-kilo’s eraf te lopen? Sure thing!

Vandaag beperkt e-commerce zich niet meer tot de grote –multi-product– platformen. Neen, regionaal, internationaal, groot en klein: e-commerce is overal én voor iedereen. Maar wat zou de mogelijke toegevoegde waarde van chatbots zijn, binnen dit reeds diepgewortelde concept? In volgend beknopt artikel zetten we alle voordelen op een rij.

Wil je je kennis over bots eerst even opfrissen? Dat kan! Lees hier onze inleiding tot chatbots en artificiële intelligentie.

We think you should message a business just the way you would message a friend.

Mark Zuckerberg
Mag het een beetje meer zijn?

Geen e-commerce zonder conversie verhogende verkooptechnieken. En een van de veelgebruikte technieken is up-selling. Hierbij poogt de verkoper een groter/duurder product te verkopen dan dat de koper oorspronkelijk van plan was. Zo kan men je een extended service contract aanbieden na aankoop van een of ander elektrisch apparaat. En om het voorbeeld uit de intro tekst aan te halen is "Extra kaas op de pizza, meneer?" ook een schoolvoorbeeld van bijverkoop. 

Verder heb je nog cross-selling, waarbij de verkoper naast jouw aankoop zal proberen om een extra of complementair product aan te bieden. Een heel klassiek voorbeeld is bij het aanschaffen van een printer, waarbij enkele bijhorende inktpatronen optioneel te koop worden aangeboden.

Gezien de achterliggende intelligentie kunnen bots hier op verschillende manieren op inspelen. Zo kunnen ze op basis van het gedrag of bestelgeschiedenis suggesties geven. Meer nog, de meer complexe AI (meer over chatbot intelligentie lees je hier) kan uit de conversatie interesses/emoties afleiden en zo de conversie verhogen. Zo zal suggestieve inhoud zoals 'onze suggesties voor u' accurater zijn dan ooit.

Een betrouwbare en afgebakende doelgroep

Onze fictieve chatbot, 'kookbot' heeft 15K aan volgers. Je kan hem vragen stellen over koken, kooktechnieken en de uitgebreide waaier aan gebruikte ingrediënten. Verder bezorgt de bot je dagelijks een kooktip –helemaal gratis.

Dit voorbeeld vormt een wel heel rijke en vooral doelgerichte voedingsbodem voor affiliate marketing. Jouw merk als suggestie bij pizza-recepten? Een call-to-action om jouw product te kopen? – Zo gefixt. Door het aantal volgers werken we met een betrouwbare en afgebakende doelgroep die interesse toont in jouw product en/of dienst. De mogelijkheden zijn legio.

Thus, in the future, instead of buying bananas in a grocery store, you could go pick them off a tree in a virtual jungle.

Yasuhiro Fukushima
Een voor allen

Diezelfde zondagavond bestellen we nogmaals pizza. We hoeven geen extra app te installeren noch te surfen naar een website. Neen. De bot leeft in dit geval in Messenger, is 24/7 bereikbaar en kan voor het gebruiksgemak onze voorkeuren en bestelhistoriek onthouden.

En wist je dat bots in staat zijn om met andere bots te communiceren? Dit laat ons toe om de meer complexe handelingen achter de schermen uit te voeren terwijl de gebruiker zijn conversatie in de herkenbare interface verder zet.

Duo - E-commerce en chatbots
Customer care

Door het gebruik van NLP maken we een bot menselijk(er) en de hele onboarding experience laagdrempeliger. Zo vermijden we tevens verwarring. Niet zeker wat er allemaal in de verpakking zit? Vraag het. Heb je een klacht, vertel ze. Bots zijn onpartijdig en zullen alles correct registreren. Het hoger engagement dat bots non-stop kunnen bieden is ongeëvenaard.

Door op de deze manier te werken vermijden we dat klanten de winkelkar vroegtijdig verlaten; er is geen marketing automation nodig wanneer het alziende oog van de bot waakt over de winkelmand. Wil je aan de andere kant een product terugsturen (return policy), dan zal onze bot dit ook voor zijn rekening nemen. Geen over-en-weer gebel en papierwerk dat voor grijze haren en frustratie zorgt. 

Conclusie

Een ding is zeker, het gaat sneller dan ooit. Artificiële intelligentie evolueert heel divers in alle mogelijke richtingen en sijpelt meer en meer door naar de mainstream markt. We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden maar onze ogen open houden en kijken wat ontwikkelaars te bieden hebben.

In afwachting bestel ik nog een pizza... én nieuwe veters voor de sneakers!

Chatbots whitepaper

Waarom zou je als bedrijf opteren voor de ontwikkeling van een bot? Duo somt de opportuniteiten even voor je op in een - menselijk geschreven - whitepaper. Concreet zal je na het lezen van deze whitepaper in staat zijn om volgende vragen te beantwoorden: 

  • Wat zijn bots? Waar kunnen we ze terugvinden en – de hamvraag – waarom zou je als bedrijf opteren voor de ontwikkeling van een bot?
  • Hoeveel chatbots zijn er vandaag de dag beschikbaar op bijv. sociale media? 
  • Hoe staat het met de intelligentie en taal van een chatbot? 
  • Wat zijn de opportuniteiten, alsook de uitdagingen? 
  • Wat betekent de exponentiële groei van AI voor chatbots?
Download de whitepaper