Waarom e-commerce tracking onmisbaar is voor je webshop

5 min.

Wanneer je net begint met het verkopen van producten of een service op je website weet je vaak niet precies hoe je daar de impact van kunt meten. Indien je een webshop beheert en gebruik maakt van Google Analytics mag je alvast niet vergeten e-commerce tracking te activeren. 

Haal meer uit je webshop met e-commerce tracking

E-commerce tracking in Google Analytics is zeker niets nieuw maar wordt vaak wel over het hoofd gezien. Dit is nochtans een heel interessant onderdeel van Google Analytics voor wie een webshop heeft en die koppelt aan Analytics. Wat meet die e-commerce tracking nu precies?

Conversieratio

Dit percentage vertelt je hoeveel van je bezoekers iets gekocht hebben. Google Analytics gaat na hoeveel van de sessies op je website tot een e-commerce transactie hebben geleid. Enkele vuistregels:

  • Het gemiddelde conversiepercentage schommelt rond de 1,5%.
  • Hoe hoger de gemiddelde prijs van de items in de webshop, hoe lager de conversieratio.
  • Het optimaliseren van je bestelproces kan ervoor zorgen dat je conversieratio verbetert.
  • Direct verkeer levert meestal het meeste conversies op, alsook zoekopdrachten op de merknaam. 
Evolutie opbrengst e-commerce

Transacties en opbrengst

Via de overzichtelijke grafiek kan je zien hoe de aankopen op jouw webshop evolueren. Heb je een aantal aanpassingen doorgevoerd en wil je weten of je hierdoor dit jaar meer bestellingen had dan vorig jaar? Dankzij het e-commerce gedeelte in Google Analytics kan je onmiddellijk weten hoeveel transacties er plaats hebben gevonden over een bepaalde periode en kan je dit vergelijken met voorgaande periodes

Wil je weten hoeveel je webshop jou opleverde de afgelopen maand? Is de opbrengst gestegen vergeleken met vorig jaar? Zijn er bepaalde dagen, weken of maanden die significant hoger scoren? E-commerce tracking laat toe om dit overzichtelijk bij te houden.

Gemiddelde bestelwaarde

Voor welk bedrag bestellen de bezoekers gemiddeld op je website? Verandert dit doorheen de tijd? Zorgen je call-to-actions en uitgebreidere productomschrijvingen er voor dat mensen meer bestellen? Google Analytics rekent het voor je uit.

Aantal eenheden

Je kan ook eenvoudig de gemiddelde bestelhoeveelheid bijhouden. Dit is het aantal eenheden dat verkocht werd tijdens e-commerce transacties. Wanneer je het aantal eenheden deelt door het aantal transacties voor een bepaalde periode kan je ontdekken hoeveel items bezoekers gemiddeld per bestelling aankopen. 

For you to achieve your goals, your customers must first achieve theirs.

Bryan Eisenberg - Founder & CMO at IdealSpot
Product- en verkoopprestaties

Productprestaties geven de gegevens weer op productniveau. Welk product wordt het meest aangekocht? Welk product brengt het meeste geld in het laatje? Op basis van deze cijfers kan je beslissen of bepaalde producten in grotere hoeveelheden aangekocht moeten worden of meer gepusht moeten worden naar de klant. 

Productprestaties in Google Analytics

Door een uitgebreide koppeling van je e-commerce back-end met Google Analytics krijg je tal van mogelijkheden, zoals het maken van een segment voor de kopers van een bepaald product. Door hier een segment van te maken, kan je alle data over deze groep opvragen, bijvoorbeeld via welk kanaal ze de website binnenkomen. 

Ook kan je zelfs individuele aankopen bekijken (zonder de identiteit van de koper te kennen) en voor elk van deze aankopen extra data opvragen. Je kan zien welke producten iemand samen aankoopt en hoeveel stuks van elk. Ook kan je via secundaire dimensie kijken vanwaar de bezoeker komt en zo ontdekken via welke bron de grootste aankoop van die week of maand tot stand kwam. 

Meet de ROI van je inspanningen

Stel: je hebt onlangs een Display campagne op poten gezet en je bent benieuwd of deze een succes was. Dit kan je perfect te weten komen door na te gaan hoeveel omzet deze gegenereerd heeft. Welke ROI heb je op Facebookcampagnes? Levert de inspanning voor je nieuwsbrief iets op? Dankzij e-commerce tracking kan je ontdekken welke campagnes de beste ROI hebben en bijsturen waar nodig.

E-commerce tracking instellen

Overtuigd om van start te gaan met e-commerce tracking? Terecht, want het is een absolute meerwaarde voor je webshop. Om de data uit je transacties te laten doorstromen naar Google Analytics zijn er een aantal zaken die ingesteld moeten worden, dit zowel op je webshop als in Google Analytics.

  • Op je webshop dien je een datalayer of gegevenslaag toe te voegen op de bedankingspagina na aankoop. Deze gegevenslaag is een stukje code die aan de pagina wordt toegevoegd en alle info bevat over je transactie, zowel de transactiewaarde, de verzending en de BTW, alsook alle info over de aangekochte producten. Deze gegevenslaag wordt door Google Analytics aangesproken en alle info over je transactie wordt op deze manier overgenomen in Google Analytics. Het implementeren van deze gegevenslaag is behoorlijk technisch en laat je best door een ontwikkelaar uitvoeren.

  • Naast het toevoegen van de gegevenslaag op je webshop moeten er ook nog een aantal instellingen in Google Analytics gebeuren.

    • Voor elke dataweergave in Google Analytics waar je gebruik wil maken van e-commerce, schakel je e-commerce tracking in.

    • Wie gebruik maakt van Google Tag Manager dient daarna ook een Universal Analytics-tag aan te maken van het trackingtype Transactie. Geef aan wanneer deze tag moet worden geactiveerd (op de bedankingspagina na aankoop) en publiceer je aanpassingen.

Als je alle bovenstaande instellingen afgerond hebt, zul je de transactiedata in Google Analytics zien binnenstromen. Analyseer, evalueer en optimaliseer er op los, want deze data is goud waard.

Om je webshop te blijven optimaliseren kan je e-commerce tracking niet over het hoofd zien. Meten is weten! Nog geen e-commerce tracking geïnstalleerd op jouw webshop? Neem dan snel contact met ons op!