Zilver op de Brugse hackathon!

6 min.

Vrijdag 14 oktober organiseerde het applab van de stad Brugge samen met het agentschap Innoveren en Ondernemen een hackathon in het Entrepot te Brugge. Duo trok vrijdagmorgen met een team richting de hackathon.

Teams van max 6 personen konden zich aanmelden om in 24u tijd een app te ontwikkelen die op één of andere manier gebruik maakt van de open data die de stad Brugge ter beschikking stelt. Onze 4 mobile developers Rien, Stijn, Kenneth en Fré, Drupal developer Dieter en mezelf als designer, waren klaar om 24u het beste van onszelf te geven tegen 8 andere Brugse bedrijven.

Het concept

We begonnen met het bedenken van een concept. De ideeën vlogen in het rond en werden op papier gezet. Uiteindelijk kozen we voor een 'Uber voor gidsen' app en noemden hem 'Guido'.

Met Guido willen we gidsen in contact brengen met toeristen. Tot op vandaag konden gidsen toeristen enkel bereiken door lid te zijn van een gidsenbond. Met behulp van een app kan dit in real-time en hoeft het dus niet dagen op voorhand gebeuren zoals dat vandaag het geval is. We selecteren een gids op basis van zijn favoriete locaties, favoriete thema’s, zijn verkregen rating en zijn taal. De betalingen lopen automatisch via de app en we bewaren alle info van een tour (route, afstand, tijd, genomen foto’s, POI’s, …) in de app.

Guido maakt momenteel gebruik van de datasets; groeninventaris, musea en horeca.
Om de app te vervolledigen gaven we de stad Brugge nog een hint om ook de datasets; monumenten, bouwkundig erfgoed, en toeristenbezetting open te stellen.

Eervolle tweede plaats op de Brugse hackathon!
De flow

Eenmaal ons concept vast stond schreven we de volledige flow neer en hingen deze aan de muur. Samen met de uitgetekende wireframes vormden deze onze handleiding, waar iedereen in de 24u op kon terugvallen. We kozen er voor een Drupal back-end op te stellen die de datasets verzamelt en de verbinding tussen de gidsen en de toeristen legt. Een iOS applicatie voor de gids om zich beschikbaar te stellen en een Android applicatie voor de toerist om een geschikte gids terug te vinden. Beide apps communiceren via de Drupal back-end.

Eervolle tweede plaats op de Brugse hackathon!
Het design

Een belangrijk aspect voor een toeristen app is het design. Zoals het hoort stelden we de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud voorop in ons design proces om zo toeristen heel snel te kunnen verbinden met een gids. Ook onze naam en logo werden in een vlotte en menselijke stijl uitgewerkt om het nodige vertrouwen uit te stralen en de toerist en gids zeker niet af te schrikken.

Eervolle tweede plaats op de Brugse hackathon!
iOS en Android

Terwijl ik mij verder over het ontwerp boog namen onze developers een super start en waren ze niet van hun laptop weg te slaan. De services, push notifications en koffie vlogen in het rond. Bezoekers in ons hackathon lokaaltje verklaarden ons gek omdat we zowel een Drupal back-end als iOS en Android versie wilden uitwerken in 24u. Deze ambitie zorgde er voor dat er van slapen niet zoveel in huis kwam. Na enige drankjes, heel wat lekkere croque monsieurs, wat test werk en vooral groots teamwerk hadden we een werkend prototype dat wel degelijk zijn data uit de datasets haalde en hadden we mooi vormgegeven applicaties die via de Drupal backend met elkaar konden communiceren. De vooropgestelde flow van de brainstorm werd volledig doorlopen en geïmplementeerd in ons prototype.

De jury

Niet onbelangrijk op een hackathon is het overbrengen van het idee aan de jury. In de Guido huisstijl knutselden we een presentatie in elkaar en overliepen we gestructureerd onze manier van aanpak en flow van het idee.

Na lang beraad kwam de jury terug met een beslissing. Het werd een nek aan nek race maar Bits of Love ontnam ons nipt de eerste plaats. We ontvingen een eervolle vermelding en heel wat lovende woorden van de jury voor onze tweede plek. Een resultaat waar we alleen maar trots op kunnen zijn.

Eervolle tweede plaats op de Brugse hackathon!
Eervolle tweede plaats op de Brugse hackathon!
Het besluit

Uiteindelijk kunnen we besluiten dat open data heel wat mensen kan inspireren en er echt goede ideeën uit kunnen voortkomen. Daarnaast leerden we ook dat een hackathon de ideale teambuilding is. Onthoud zeker de naam Guido, je zal er nog van horen.

Op naar volgend jaar!