De Google core-update in juni: Core Web Vitals

3 min.
Google Core Web Vitals

Zoals we bij één van onze vorige blogpost vermeld hebben, zet Google dit jaar flink in op page experience. Wanneer we over page experience praten, hebben we het over hoe de bezoekers jouw website ervaren. Daar spelen de Core Web Vitals een belangrijke rol in! En het wordt hoog tijd om hierop in te zetten, want Google zet steeds harder in op goed presterende Core Web Vitals.

Page experience

Google zet de gebruikerservaring van Google-gebruikers steeds meer voorop. Sterker nog, deze wordt vanaf nu altijd meegenomen als ranking factor in de SERP (Search Engine Results Page), waar iedereen strijdt voor die begeerde eerste plek. Het is dus hoog tijd om goed in te zetten op de page experience van je website of webshop.

De page experience houdt deze factoren in:

  • Core Web Vitals
  • Mobile Friendly
  • Safe browsing HTTPS2
  • Vermijd Intrusive Interstitials

In juni 2021 heeft Google een belangrijke core update uitgerold, waar hij volop inzet op de Core Web Vitals. In deze blog leggen we je uit wat ze zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat je website up to date blijft.

Wat zijn Core Web Vitals?

De Core Web Vitals zijn een overkoepelende naam voor drie specifieke metingen voor de paginasnelheid en gebruikersinteractie van een website, namelijk:

  • Largest Contentful Paint
  • First Input Delay
  • Cumulative Layout Shift

Sinds kort experimenteert Google volop met twee aanvullende metrieken, namelijk “Smoothness” en “Responsiveness”. Google voorziet richtlijnen en stukken code voor developers om tegemoet te komen aan deze nieuwe metrieken. Ze staan dan ook open voor feedback hoe developers deze technieken ervaren.

De core web vitals van jouw website onder handen nemen, is niet alleen gunstig voor je organische vindbaarheid maar ook voor de gebruikerservaring én conversie! 

Largest Contentful Paint

De Largest Contentful Paint is een meting die bekijkt hoe lang het precies duurt vooraleer de belangrijkste inhoud van een pagina is ingeladen en klaar is voor de interactie met een gebruiker.

Veelvoorkomende elementen die gemeten worden zijn afbeeldingen, video’s, achtergrondafbeeldingen en tekstelementen op blokniveau. LCP is de belangrijkste meeteenhoud van de Core Web Vitals-score, omdat het zeer nauwkeurig meet hoe snel een webpagina gebruikt kan worden.

Ze is bovendien makkelijk te optimaliseren! Door de grootste tekstblokken of afbeeldingen kleiner te maken, of alles wat een snelle download in de weg staat te verwijderen, verbeter je al snel je LCP-score.

Een ideale LCP meting is minder dan 2,5 seconden.

Largest Contentful Paint core web vitals
First Input Delay core web vitals

First Input Delay

De First Input Delay meet hoeveel tijd een browser nodig heeft om te reageren op de eerste interactie van een sitebezoeker met de site, terwijl de site nog wordt ingeladen.

Zo’n interactie kan de klik op een CTA-button zijn of het indrukken van een toets en de reactie van de website hierop. Het optimaliseren van de FID is niet alleen belangrijk om Google te pleasen: het verbeteren van deze site prestaties zorgen voor meer verkoop en leads!

Een ideale LCP meting bedraagt minder dan 100 miliseconden.

Cumulative Layout Shift

De Cumulative Layout Shift bekijkt het onverwacht verschuiven van elementen op de webpagina, terwijl deze nog aan het downloaden is. Deze elementen kunnen letterypes, afbeeldingen, video’s, contactformulieren, knoppen… en allerhande soorten zijn. Verschuivingen in de lay-out kunnen erg storend zijn voor gebruikers.

Stel je voor dat je een artikel aan het lezen bent en plotseling verschuiven er elementen op de pagina, waardoor je niet langer weet waar je aan het lezen was. Of je probeert te klikken op “zoeken” maar door de verschuivingen, klik je op een andere knop in het menu. Het optimaliseren van de CLS is dus belangrijk omdat pagina's die verschuiven een slechte gebruikerservaring kunnen veroorzaken.

Een ideale meting bedraagt minder dan 0,1 seconden.

Cumulative Layout Shift core web vitals

Smoothness

Deze nieuwe metriek gaat over hoe goed animaties presteren op een website. Animaties kunnen een waardevolle toevoegen zijn: ze brengen content tot leven! Door inhoud te laten bewegen, vooral als reactie op interacties van gebruikers, kunnen animaties een ervaring natuurlijker, begrijpelijker en leuker laten aanvoelen.

Mits ze goed geïmplementeerd zijn natuurlijk. Slecht geïmplementeerde animaties, of een overvloed aan animaties, kunnen ervoor zorgen dat een website hapert bij het scrollen of als storend worden ervaren bij overdaad.

Als gevolg kunnen gebruikers dus snel afhaken. Omdat deze metriek nog volop getest en gefinetuned wordt door Google, zijn er momenteel nog geen ideale metingen vastgelegd. To be continued!

Responsiveness

Deze laatste newbie is een verlengstuk van de First Input Delay (FID) metriek. De First Input Delay meet hoeveel tijd een browser nodig heeft om te reageren op de eerste interactie van een sitebezoeker met de site, terwijl de site nog wordt ingeladen.

Dit omvat slechts het eerste contactpunt tussen de gebruiker en de website. Responsiveness gaat een stapje verder: met deze nieuwe metriek willen ze de volledige sessie van de interactie tussen gebruiker en site meten.

Responsiveness wordt nog volop getest en gefinetuned wordt door Google. Er zijn dus nog geen ideale metingen vastgelegd.

Ga alvast aan de start met het meten en optimaliseren van de eerste drie Core Web Vitals!

Hoe meet je Core Web Vitals?

Er bestaan verschillende tools om de Core Web Vitals onder de loep te nemen, zoals Screaming Frog, Chrome DevTools, Chrome UX Report, Lighthouse, .... We leggen even de focus op Google Search Console en PageSpeed Insights.

Google Search Console

Google Search Console heeft een tijdje terug een nieuwe tab toegevoegd, namelijk het nieuwe Core Web Vitals-rapport, of Site-vitaliteit rapport. Deze data helpt je om groepen pagina’s te vinden die wat extra aandacht nodig hebben en dus wat optimalisaties kunnen gebruiken.

Zodra je een beeld hebt welke pagina’s er geoptimaliseerd moeten worden, kan je deze laten controleren in de PageSpeed Insights tool om concrete adviezen te krijgen.

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights analyseert de content van één webpagina en doet vervolgens concrete suggesties om die specifieke pagina sneller te maken, zoals het verkleinen van afbeeldingen. Ze rapporteert zowel over de prestaties van de pagina op mobiele als desktopapparaten. Per ingegeven pagina krijg je een score toegewezen van PSI. Dit cijfer kan zowel groen, oranje als rood zijn. 

Groen staat natuurlijk voor een goede score, oranje wijst op optimalisatiemogelijkheden en een rood cijfer vraagt om actie om deze pagina te verbeteren. 

Inzetten op de Core Web Vitals is niet alleen belangrijk om hoge ogen te gooien in de SERP. Door de gebruikerservaring op deze manier te verbeteren, bereik je meer conversies en/of leads. Als je website er namelijk lang over doet om in te laden, zorgt dit voor frustraties en zullen je bezoekers uiteindelijk de wegpagina verlaten.

Met andere woorden: niét inzetten op de Core Web Vitals betekent een verlies van verkeer én een daling in de SERP-ranking. Tijd om er aan te beginnen dus!

make it fly - Astrid Vierstraete

"Gevonden worden door zoekmachines is een absolute must voor elke website, groot of klein. Inzetten op SEO is dus altijd een goed idee!"

Astrid Vierstraete
Digital marketeer
en fervente SEO-lover

Hulp nodig bij je organische vindbaarheid?