Google Eddystone

3 min.

Enkele dagen terug lanceerde Google Eddystone, een nieuwe speler in het Internet of Things. Het is een open beaconformaat die als uitgebreid alternatief voor de iBeacons moet dienen.

Google Eddystone

Enkele dagen terug lanceerde Google Eddystone, een nieuwe speler in het Internet of Things. Het is een open beaconformaat die als uitgebreid alternatief voor de iBeacons moet dienen. Terwijl deze enkel voor iOS voorzien waren, was het toch mogelijk om via Bluetooth Low Energy iBeacons te gebruiken voor hun concurrent, Android.

Open source

Nu kunnen beacons nog beter gebruikt worden door het nieuwe Eddystone formaat. Het is open source en iedereen kan er aan meewerken. Op deze manier kunnen er snel verbeteringen en nieuwe ideeën aan toegevoegd worden. Sinds het gemaakt is door Google kunnen we met zekerheid zeggen dat hun mobiele platform een optimale ondersteuning krijgt, maar daar blijft het niet bij. Eddystone is namelijk volledig compatibel met iOS.

Physical web

Google's nieuwe beaconformaat is meer dan enkel een alternatief voor iBeacons. Eddystone voorziet namelijk verschillende manieren om toegang te krijgen tot het Physical Web. Naast het uitzenden van datapakketjes met een unieke identificatie kan het nog andere types van gegevens uitsturen, zoals URL's en waarden van sensoren. Zo kan je bijvoorbeeld veel sneller naar een website gaan dan via een QR-code in te scannen. Chrome voor iOS kreeg alvast een update met integratie tot de verschillende mogelijkheden van het Physical Web, waaronder ondersteuning voor Eddystone. Android wacht voorlopig nog op een gelijkaardige update maar kan ook al toegang krijgen via de app van Physical Web.

Het uitsturen van URL's biedt grote voordelen. Zo kan het zowel door een geïnstalleerde mobile app op het toestel opgevangen worden, alsook door de webbrowser. Eenmaal de URL opgevangen is, werkt het toestel verder zonder interactie met de Eddystone beacon. Het gekende URL-formaat maakt het ook mogelijk om extra relevante informatie mee te sturen.

Experimenteren

Bij Duo zijn we reeds enthousiast gestart met het experimenteren met Eddystone en de andere mogelijkheden van het Physical Web. We zien alvast veel voordelen die een extra dimensie kan bieden aan onze mobile apps en websites.