Hoe bouw je een future proof webshop?

4 min.

Vandaag de dag is je webshop zeker zo belangrijk als je fysieke winkel. Je kan hem beschouwen als een tweede volwaardige locatie. Dé plek waar klanten even kunnen windowshoppen, hun vragen kunnen stellen, eenvoudig kunnen bestellen én je brand ten volle beleven net zoals in je fysieke winkel. Maar hoe bouw je nu zo’n future proof online platform? 

Webshop intro

Stel de juiste vragen voor je begint te bouwen

Voor je het effectieve framework van je webshop kan opbouwen, moet je eerst enkele praktische vragen beantwoorden. Denk aan: te koppelen ERP systemen, rechten en rollen van gebruikers, prijzen van producten, BTW regels of stocktelling. Al deze zaken hebben invloed op je framework en de uiteindelijke uitwerking van je webshop. 

Kies een framework

Het warm water hoef je vandaag niet meer uit te vinden. Er bestaan tal van frameworks die volledig kunnen worden aangepast aan jouw noden. Denk bijvoorbeeld aan Drupal Commerce of Magento, of het PIM systeem Akeneo waarin je makkelijk een grote hoeveelheid aan producten kan beheren. Door deze systemen te koppelen houd je de werking van je webshop eenvoudig en overzichtelijk.

Koppel de juiste systemen en profielen

Heb je al een webshop? Koppel je klantenbeheersysteem aan je nieuwe webshop zodat klanten geen nieuw account moeten aanmaken. Daarnaast kan je ook je huidig ERP platform koppelen aan je nieuwe webshop waardoor je je huidige product listing moeiteloos integreert.

Zwembad.be webshop

Overtuig je klanten in elke fase van hun koopproces

Je webshop moet, net zoals je fysieke winkel, de klant overtuigen van je product of dienst. Dit doe je door je klantervaring perfect over te brengen in je webshop én te beantwoorden aan de noden van elke klant, in elke fase van zijn of haar koopproces. 

Een potentiële klant die gewoon op verkenning is, heeft nood aan de juiste informatie. Terwijl een andere klant, die reeds overtuigd is van je product, nood heeft aan cross- of upsell om zijn productervaring nog te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de Zalando’s van deze wereld die  tijdens het surfen de perfect outfits samenstellen op basis van jouw favoriete producten. 

Wanneer je klant dan op de finale knop ‘bestellen’ drukt en in de voorlaatste fase van zijn koopproces belandt, is het tijd voor een vlekkeloos en eenvoudig checkout proces. 

Maak je webshop flexibel

Om future proof te blijven is het belangrijk om je online platform zo flexibel mogelijk te maken. Een logische backoffice structuur zorgt ervoor dat je als ‘leek’ aan de slag kan gaan om bijvoorbeeld prijzen aan te passen, content toe te voegen of links te verleggen. Door deze functionaliteiten flexibel te houden kan je snel aanpassingen doen aan je webshop én blijft deze dus steeds up-to-speed. 

Test je webshop in de development fase

Ga tijdens het development proces aan de slag met een testomgeving van je webshop. Zo kan je heel vroeg in het ontwikkelingsproces problemen opmerken en aanpakken. 

Bereid de lancering van je webshop goed voor

Of je nu je huidige webshop optimaliseert of een volledig nieuwe lanceert, je zorgt best voor een opvallende lancering van je nieuw online platform. Kies bij een optimalisatie voor een vlekkeloze onboarding van je huidige klanten zodat ze de overgang als seamless ervaren. 

Daarnaast denk je bij het lanceren van een volledig nieuwe webshop best al na over eventuele events, incentives of advertising campagnes om je platform in de markt te zetten en het gebruik ervan te stimuleren. 

Collega
De 7 key elementen voor de lancering van je future proof webshop

Wil jij een future proof webshop in de markt zetten? Zorg dan steeds dat hij voldoet aan deze 7 key kenmerken: 

  1. Zorg dat je website voorziet in alle nodige basisinformatie en prijsberekeningen;
  2. Kies voor eenvoudig te hanteren frameworks die op elkaar inspelen;
  3. Koppel bestaande systemen voor een moeiteloze overdracht;
  4. Zorg voor een flexibele backoffice zodat iedereen met de webshop aan de slag kan;
  5. Beantwoord de noden van elke klant door de juiste informatie aan te bieden in elke fase van het koopproces;
  6. Test je webshop in elke fase van development; 
  7. Bereid de lancering van je nieuwe webshop voor. 
Joris Van Hoof

"Een goede webshop speelt op de juiste momenten in op elke fase van het beslissingsproces van de klant."

Joris Van Hoof
Business developer

Je huidige webshop renoveren of een volledig nieuwe bouwen?