Hoe kan ik PWA’s inzetten op mijn website?

5 min.
Wat is een PWA?

Een PWA of Progressive Web App verbetert je online ervaring met functionaliteiten die je in een standaard website niet zomaar tegenkomt. Het doel van een PWA is om je online een totaalervaring te geven die nauw aansluit bij de ervaring van mobile app.

Dat wil concreet zeggen dat een website, die je standaard gewoon tekst en afbeeldingen geeft, ook ineens pushmeldingen stuurt, je microfoon aanspreekt of je camera aanzet (na jouw toestemming natuurlijk ;-) ). 

Service workers

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen maakt een Progressive Web App gebruik van Service Workers. Dat is een extra scriptje dat op de achtergrond van je website draait en alles op technisch vlak voor zijn rekening neemt. 

PWA
Een PWA als alternatief voor een native applicatie?

Zoek je even op online, dan lees je veel verschillende visies. Van “native apps zijn dood” tot “progressive web apps zullen nooit van wal steken”. 

We zien dat PWA niet doorbreekt als alternatief voor een native applicatie. Er blijven teveel grote technologische gebreken. Eén van de belangrijkste gebreken is dat push notificaties op iOS nog niet mogelijk zijn met PWA’s. Het is dan ook vooral Apple dat niet bepaald staat te springen om PWA’s vooruit te helpen. Niet geheel verrassend, gezien de App Store nog steeds een groot deel van hun inkomsten vormt. 

Waarom dan wel een PWA?

Waar een PWA dan wel weer in uitblinkt is in de achterliggende technologie (yes, die service workers waar we het daarnet over hadden). Die kan je namelijk op je eigen website inzetten om de gebruiker een veel aangenamere ervaring aan te bieden.  
Zo kan een service worker helpen om je website performanter te maken door bepaalde stukken van je website offline op te slaan. Zo zorg je er in dezelfde beweging voor voor dat dat gebruikers altijd je adres en telefoonnummer kunnen blijven raadplegen, ook al hebben ze even geen internet. 

In een webshop kan je er dan weer voor zorgen dat gebruikers items in hun winkelmandje kunnen blijven plaatsen tot ze terug een internet connectie hebben om door te gaan naar de check-out. 

Hoe kan je PWA implementeren? - Magento

Magento’s oplossing om gebruik te maken van de technologie van Progressive Web Apps heet PWA studio. 

PWA Studio begint na hard werken van de open source community nu stilaan een volwaardig platform te worden. Het doel van PWA Studio is om de bestaande functionaliteiten van Magento om te vormen zodat ze gebruik maken van de technologie rond Progressive Web Apps. Een heuse uitdaging die nog niet volledig klaar is. Gelukkig zit de basis wel al goed, waardoor de huidige versie 4.0 momenteel reeds kan worden geïmplementeerd. 

Hoe kan je PWA implementeren? - Drupal

Voor Drupal bestaat er een module die out-of-the-box de nodige PWA fundamenten kan aanbieden. Op basis hiervan kan je dan verder aan de slag om gerichte stukken Javascript, CSS te cachen en als PWA aan te bieden.

Bart Verswijvel

Bart staat klaar om onze klanten én prospecten bij te staan met strategisch advies en deinst er niet van terug om binnen elk digitaal project te graven naar opportuniteiten voor optimalisaties.

Bart Verswijvel
Digital marketing strategist

Is een PWA misschien wel iets voor jouw website? We zoeken het graag voor je uit.