Kiezen tussen een responsive website of een mobiele website?

3 min.

Welke van de twee is beter? Een mobiele website of een responsive website? Lees hier de voor- en nadelen van beide.

Wat is er beter: een mobiele of een responsive website?

Mobiel internet gebruik kende de laatste jaren een sterke toename dankzij de komst van de smartphones en tablets. Waar de consument vroeger enkel online surfte via de computer is er de laatste jaren een duidelijke verschuiving aan de gang naar mobiele apparaten. Uw bedrijfswebsite goed laten weergeven op zowel desktop computers, tablets als smartphones is vandaag de dag dus een absolute must voor uw bedrijf geworden! Om dit te realiseren kan u kiezen om een volledige nieuwe mobiele website te maken of uw huidige website om te vormen naar een responsive design. Maar wat is nu juist het verschil tussen beide opties en welke past het best bij uw doelstellingen?

Voor we van start gaan, schetsen we aan de hand van een korte uitleg het verschil tussen beide oplossingen.

Mobiele website

Een mobiele website wordt enkel weergegeven op mobiele apparaten zoals smartphones of tablets. De mobiele website is voorzien van een eigen url en dus volledig onafhankelijk van de desktop versie. Zo zal de url via desktop weergegeven worden als uwdomein.be en op mobiele apparaten als m.uwdomein.be.

Responsive website

Een responsive website daarentegen bestaat uit pagina's waarbij de inhoud zich aanpast naargelang de grote van het scherm. Afhankelijk of u op een computer, tablet of smartphone aan het surfen bent, zullen de knoppen, afbeeldingen en tekst automatisch vergroten en verkleinen. De nieuwe website van Bellewaerde ontworpen door Duo is hiervan een mooi voorbeeld.

Voor we de juiste keuze kunnen maken tussen een mobiele website of een responsive website is het belangrijk bepaalde factoren te analyseren.

Budget

Eerst en vooral speelt het beschikbare budget uiteraard een belangrijke rol. Het ontwerpen van een responsive design brengt meestal een grotere kost met zich mee dan het ontwerpen van een mobiele site. Dit komt vooral doordat het ontwerpen van mobiele websites in de meeste gevallen minder tijd in beslag neemt. Het voordeel van een responsive website is dan weer dat deze gemakkelijker te beheren is.

Search engine marketing (SEM)

Voor alle informatieve en e-commerce websites is search engine marketing of SEM een belangrijk onderdeel. Aangezien een responsive website slechts beschikt over één enkele url zal dit op vlak van search engine optimization of SEO een groot voordeel opleveren. Ook kondigde Google vorig jaar aan dat websites aangepast aan mobiele apparaten voorrang krijgen in de ranking van hun zoekresultatenpagina's. Zorg er dus voor dat u een stapje voor bent op uw concurrenten door als eerste uw bedrijfswebsite mobiel vriendelijk te maken.

Snelheid

Als we kijken naar de snelheid van een website zien we vaak dat mobiele websites een kortere laadtijd hebben tegenover responsive websites. Niet onlogisch aangezien de mobiele websites volledig onafhankelijk zijn en dus enkel de mobiele content hoeven te laden. Die snellere laadtijd is dan weer een postief element voor Google waardoor zij uw website als kwaliteitsvol beschouwen en u hoger laten scoren in hun zoekresultaten. Bij Duo zijn we in staat om responsive websites toch snel te laten laden door geavanceerde technieken te gebruiken.

Conclusie

Bij Duo gaat onze voorkeur steeds meer en meer uit naar een responsive design. U hebt geen nood aan twee verschillende layouts, het is gemakkelijker in beheer en daarnaast zijn ze beter geschikt voor zoekmachinemarketing. Heeft u uw keuze kunnen maken of kan u toch niet beslissen welke optie het best bij u past? Contacteer Duo dan geheel vrijblijvend, ons professioneel team helpt u met plezier verder bij het maken van de juiste keuze.