Long/Short Term Support: dit moet je weten!

2 min.
choosing the right support

De digitale wereld gaat elke dag met gigantische sprongen vooruit. Dat is alvast geen geheim en hoeven we zeker geen tekeningetje bij te maken. Ook softwarepakketten die voorheen jaren de tijd nodig hadden om nieuwe features te ontwikkelen en te lanceren, worden nu op enkele maanden tijd uitgerold.

Nieuwe versies van programmeertalen als PHP en Java, frameworks als Drupal en Magento, maar ook besturingssystemen als Ubuntu Linux... volgen elkaar in hoog tempo op.

Is het belangrijk om de verschillende componenten in de technologische stack van je eigen website of applicatie telkens te upgraden naar de meest recentste versies? Daarvoor moet je bepaalde zaken afwegen. We leggen het graag even uit.

Wat is LTS en STS?

Veel softwarepakketten maken een onderscheid tussen LTS-versies en STS-versies bij het uitrollen van een nieuwe versie.

LTS staat voor Long Term Support en wordt toegepast op bepaalde versies die een langere periode aan beveiliging en onderhoud krijgen. Ze worden beschouwd als de meest stabiele releases omdat deze meer uitgebreid getest worden en jarenlange ondersteuning krijgen.

Als tegenpool van LTS bestaat er STS, Short Term Support. Deze versies bevatten de laatste nieuwe features. Ze worden soms als minder stabiele releases beschouwd en krijgen daardoor vaak minder lange ondersteuning. Het voordeel is dat nieuwe features meteen gebruikt kunnen worden en op die manier sneller aan stabiliteit winnen. Zodra ze als kwalitatief genoeg beschouwd worden, komen die sowieso in een latere LTS-versie terecht.

LTS versus STS?

Het is verleidelijk om de nieuwste features van elke versie dat uitgerold wordt, over te nemen. Je hebt zo steeds de laatste updates en de nieuwste functies tot jouw beschikking. Echter moet je met bepaalde zaken rekening houden als je een telkens naar een nieuwe versie upgrade, zoals de kosten en het risico die ermee gepaard gaan.

Bij een upgrade voeg je nieuwe code toe en hoop je zo softwareproblemen van de vorige versie op te lossen. Het gevaar schuilt in het per ongeluk introduceren van nieuwe bugs of het verbreken van oude functionaliteiten die je website of applicatie draaiende hielden, met andere woorden: een regressie. Er zijn twee manieren om een regressie te voorkomen:

  • minder vaak grote upgrades doorvoeren;
  • gebruikers de alternatieve en bijgewerkte versie van de software te laten testen.

Een LTS-versie past deze twee strategieën toe.

Kies ik dan beter een LTS-versie of toch een STS-versie?

Beide versies hebben te kampen met een EOL, End Of Life. Dit wilt zeggen dat je op dat moment hoe dan ook moet upgraden omdat je huidige software na deze datum niet langer wordt ondersteund noch beveiligd blijft.

Kiezen voor een LTS-versie is kiezen voor een langtijdige ondersteuning en beveiliging van je software. Het nadeel is natuurlijk dat je dan wat langer moet wachten op nieuwe features.

Heeft de laatste STS-upgrade een belangrijke feature die je écht niet kan missen? Dan kan je zeker kiezen voor zo’n versie. Je moet alleen in het achterhoofd houden dat je daarna sneller zal moeten upgraden. Tenslotte wil je zo weinig mogelijk versie-upgrades doorvoeren want hier komen telkens kosten en risico’s bij kijken.

make it fly - Stefaan Neyts

"Een software-versie kiezen is meer dan alleen het hoogste nummertje opzoeken. Men dient rekening te houden met verschillende factoren zoals de benodigde features, de gewenste support en de roadmap van de software."

Stefaan Neyts
Technical lead back-end

Nood aan advies?