Marketing funnel versus flying wheel

3 min.
Marketing funnel vs marketing flywheel

De marketing funnel. We zien ze in alle kleuren en maten: van top- tot bottomfunnel, van awareness tot purchase of action. Het is de denkbeeldige trechter waar iemand er boven ingaat en er onderin weer uit komt.

De marketing funnel was en blijft voor vele marketeers en business owners hét stokpaardje bij het uitwerken van een strategie of campagne.

Logisch, toch? Je wekt de interesse bij de potentiële klant en zo komt er een groep in jouw funnel terecht. Per stapje verder verkleint deze groep: ze blijken toch niet geïnteresseerd, het komt nu even niet uit of het bleek toch niet de doelgroep te zijn waar je op mikte. Uiteindelijk blijft er een selecte groep over dat bij jouw bedrijf klant wordt.

Er zit een gat in de funnel…

De funnel heeft echter een vervelend kantje: er zit een einde aan. Jouw (potentiële) klant heeft zich een weg gebaand naar het einde van de funnel en de rit eindigt daar. Nogal een anticlimax, nietwaar?

Daarbovenop is het tegenwoordig met de overload aan content, advertenties, e-mails moeilijk voor jouw potentiële klant om door het bos de bomen nog te zien. Om jouw bomen te zien! En dat is zonde want je hebt zoveel energie, tijd en geld gestopt in een goed doordachte strategie en het verwerven van jouw klant.

Niet getreurd, want de nieuwste versie van de funnel is gearriveerd met dé oplossing. En deze heeft een nieuwe vorm gekregen: een flywheel.

Enter the Flywheel!

Ja, je leest het goed. De funnel is een wiel geworden. Een flywheel om precies te zijn. En in tegenstelling tot onze goeie oude funnel, heeft een flywheel geen einde. Zoals eerder vermeld, wordt jouw potentiële klant overrompeld met informatie en advertenties.

Daarom gaat jouw klant op zoek naar goede en betrouwbare informatie. Waar vindt de klant die betrouwbare informatie, vraag je je af? Bij vrienden en familie. Bestaande klanten zullen, wanneer ze écht tevreden zijn, openlijk aan zijn of haar collega’s, vrienden, vakgenoten vertellen hoe geweldig jouw product of service is.

Word of mouth heeft zoveel meer impact op het aantrekken van nieuwe klanten, dan wat je zelf over je eigen organisatie of product beweert.

Kortom: positieve word of mouth zal ervoor zorgen dat nieuwe klanten zich een weg banen tot jouw organisatie en negatieve word of mouth zal ervoor zorgen dat nieuwe klanten niét bij jouw organisatie uitkomen. Zet jouw klanten dus te allen tijde centraal want zij zijn het die jouw flywheel draaiende zullen houden.

Hoe werkt zo’n flywheel dan?

Zoals elk ander wiel, draait de flywheel ook naargelang er aandrijving en wrijving is.

De aandrijving van jouw flywheel gebeurt door de energie, of force, die je in je activiteiten naar leads en klanten inzet. Denk maar aan nieuwsbrieven, een live chat, klantevenementen, …. Hoe meer contactmomenten, of touchpoints, je met jouw klant kan hebben, hoe meer kans dat zij dit gaan delen met vrienden en familie.

Maar deze flywheel kan ook geremd worden door wrijving, of friction. Zoek daarom goed uit waar die wrijfpuntjes zitten zodat jouw flywheel met evenveel kracht door kan blijven draaien. Denk aan een website dat traag werkt, een app dat niet mobile friendly is, een eindeloos invulformulier, …. Hoe dan ook staat de klant steeds centraal.

Conclusie: bye bye funnel, welcome flywheel

Zet je klant écht centraal door intern stevig te werken aan uitmuntende marketing (attract), goede sales (engage) en service (delight).

Doe je dat goed, dan worden jouw klanten de drijver voor meer omzet en brand awareness: klanten blijven langer hangen en zullen als promoters gaan acteren om zo nieuwe klanten binnen te halen.