Onweerstaanbaar rood.

10 min.

Rode kleur in digitale communicatie is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Rood onderscheidt en verplicht, het schudt je wakker en laat je nooit onverschillig.

You take the blue pill, the story ends. You wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You the the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.

The Matrix
red drink
Rood transformeert

Rood is de dominantste kleur

Rode oker is een van de oudste door de mens gebruikte aardpigmenten en is nog steeds in gebruik. Rood is de eerste kleur die gezien wordt door een baby, dankzij de langste zichtbare elektromagnetische golflengte. Bloed, zon, vuur, aarde -  bij deze primaire elementen, onlosmakelijk gebonden met de rode kleur, ligt de oorsprong van alle, door de eeuwen en culturen heen gedragen, connotaties van rood. Rood participeert in elk levenscyclus en levensovergang, van geboorte en vruchtbaarheidscyclus tot de dood.

De kleur van transitie en communicatie

Rood in de Christendom symboliseert de goddelijke liefde en de wederopstanding van Jezus. 
De bloedrode maan kondigt in de Bijbel de komst van de Messias aan, rood belichaamd de wedergeboorte maar ook de transformatie van 'zuiver' naar 'vervuild' - van de hemel naar de hel - zoals de gevallen engel Lucifer.
 Rood is de kleur van 'mercury' (giftige kwiksulfide) die in de middeleeuwen gebruikt werd om rode verf te vervaardigen (afgeleid van god Mercurius, mythische grondlegger van alle kunsten, god van reizen en communicatie). Rood in de Franse, Russische of de Chinese Revolutie manifesteert de herleving van het volk, evolueert naar de kleur van socialisme, maar ook de kleur van dictatorschap en indoctrinatie. Infrarood (met de golflengte langer dan de langste zichtbare golf ) ervaren we als warmte.  
Alle lichamen geven infraroodstraling af. Het waarnemen van infrarood is zeer nuttig in allerlei soorten detectieapparatuur (bijv. in sterrenkundig onderzoek en weervoorspelling). Infrarode communicatie zorgt voor een draadloze dataverbinding (bijv. afstandsbediening).

Rood is extreem

Ons zenuwstelsel reageert op rood met een verhoogde bloeddruk en daardoor kan deze kleur het gevoel van onrust, agressie, stress of slapeloosheid opwekken.
Rood is begeerte, liefde, extase, maar ook schaamte, furie en geweld. 
De grensoverschrijdend betekenis van rood uit zich duidelijk in de dagelijkse beeldspraak. Een plotse emotie van schaamte of van boosheid omschrijven we als 'rood worden', 'in het rood staan' is een idioom geworden van een leeggelopen bankrekening,  'crossing the red line' geldt als het bereiken van een 'point of no return'.

Rood toepassen in webdesign: Psychiatrische Ziekenhuis OLV

Het logo en de huisstijl van het psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge zijn gebouwd rond 2 sterke kleuren - rood en groen. De vorm van het logo - 2 harten - verweven tot een bolvormige kruis, zet de toon voor alle bijkomende elementen. De christelijke en natuurkundige betekenissen van beide kleuren en symbolen zijn evenwichtig verenigd. Samen met de guidelines voor de ontwikkeling van de website ontvingen wij de boodschap : “Het geheel dient rust uit te stralen. Dit laatste is een belangrijk aandachtspunt met kleuren zoals rood.”

In het ontwerp maak ik matig gebruik van de voorziene stijlelementen om de focus te weerleggen op de kalmte van de grote lichte vlakken. Het geheel oogt niet te steriel dankzij de vriendelijke en uitnodigende sfeer van de  foto’s, maar ook niet schreeuwerig dankzij beperkt gebruik van de basiskleuren (geen rood voor de “call to action” buttons!). De rode kleur loopt door de webpagina’s als rode aders, maar zonder het gevoel van onrust te veroorzaken. 

http://www.pzonzelievevrouw.be/

mockup pzolv

I love bright red drinks, don't you? They taste twice as good as any other. 

L.M. Montgomery, Anne of Green Gables
Rood is sexy

Rood is vrouwelijk


Uit het recent onderzoek (aan Arizona State University) blijkt dat één gen bepalend is voor onze perceptie van rood. Dit gen bevindt zich uitzonderlijk in de chromosoom X. Vrouwen 
bezitten een dubbele portie van dit gen ten opzichte van mannen - dit verklaart het vrouwelijke vermogen om vele kleurtinten rood en oranje te onderscheiden en geeft verklaring aan de hoofdzakelijk bij mannen voorkomende kleurblindheid.

Het vrouwelijke rood uit zich in allerlei visuele media, popcultuur, kleding, cosmetica, gebruiksvoorwerpen - denk maar aan de rode lipstick, de rode Mae West Lips sofa of de stilettos met rode zolen van Christian Louboutin. Het is haast ondenkbaar om de onderwerpen ‘liefde’, ’hartstocht’ en ‘erotiek’ te visualiseren zonder de rode kleur.

In Angelsaksische landen kleuren de winkelstraten rood met Valentijn. Maar het is ook de kleur van overspel en prostitutie (‘red-light district’). In de Aziatische culturen draagt rood vooral positieve connotaties. In China staat rood gelijk met geluk en succes. In Hindoeïstische cultuur is rood de kleur van de bruid en van een getrouwde vrouw. De psychologische onderzoeken classificeren rood als een seksuele signaalkleur; dit niet enkel bij mensen maar ook bij veel andere primaten en vogels.

Rood smaakt

De rode kleur in verband brengen met de gekende ingrediënten, smaken en geuren zoals de aardbeien, tomaten, rode bieten, vlees, wijn, bier, chocolade, koffie - speelt een belangrijke rol in de marketingstrategie, en dit niet enkel in geval van voedingsproducten. Rood speelt in op de 'natuurlijke' oorsprong van het product. De rode kleur roept de ervaring op van zoetheid en rijpheid en maakt de belofte van de onmiddellijke bevrediging.

Rood toepassen in webdesign: Roman Brouwerij

De nieuwe branding stijl van Roman Brouwerij distilleert de rode kleur als het hoofdingrediënt. In de website fungeert rood als de primaire constructiekleur. De kopertinten zorgen voor de associatie met “het ambachtelijke”, de lichtere variant van bruin suggereert de natuurlijke kleur van mout. De krachtige bruine nuances beïnvloeden de felle rode kleur waardoor het aan organische en “eetbare” uitstraling wint.

Er zijn meerdere redenen waarom de rode kleur goed scoort in associatie met bier.  Deels heeft deze associatie te maken met de samenstelling en met het brouwproces. Naast kriek en framboos bieren worden er vele soorten rood kleurende bieren gebrouwen, de chocolade-, karamel- of zwarte-mout  zorgen voor de suggestieve rood-bruine schakeringen. Daarbij horen de smaaksensaties zoals “fruitigheid”, “rijpheid” en de vergelijkingen met wijn.
http://www.roman.be/

mockup roman website
Voorzichtig met rood


Rood als communicatiekleur heeft een sterke signaalfunctie. Rode lichten, verkeersborden, het stop!-teken, brandwagens, dragen de boodschap van gevaar.
In de publiciteitsmedia wordt rood gebruikt om aandacht te trekken. De 'rode loper', vandaag vooral ingezet als marketinginstrument, draagt sinds de middeleeuwen de connotatie van statussymbool. 'The red-carpet treatment' fungeert als idioom voor de 'uitzonderlijke behandeling'.
 Rood in de digitale communicatie wordt toegepast als aandachttrekker of als aanduiding van de foutieve of onvolmaakte handelingen. In een iOS omgeving verschijnen de nieuwe meldingen in vorm van rode bolletjes, in online formulieren wijzen de rode sterretjes op de verplicht in te vullen velden, de rode meldingen duiden de niet voltooide acties of niet correct ingevulde formulieren aan.  Ander concreet voorbeeld is de dienst 'Google Safe Browsing' - die de online gebruiker attent maakt voor de frauduleuze en gevaarlijke webpagina’s via de boodschap op het volledig in rood gekleurd scherm. 


Elke kleurbeleving nestelt zich in de identiteit van de ontvanger. Rood stelt de esthetische en ethische lading van onze sociale omgangsvormen op de proef. Het is een overheersende kleur, het kan opwekken maar ook storen, uitnodigen of net afstoten en alarmeren. Duidelijke richtlijnen voor het gebruik van rood bestaan echter niet want elke kleur hangt af van de context waarin het wordt gegeven. 
Rood vraagt, in elke vorm van design, om een bijzonder zorgvuldige aanpak.