Smashing Conference Barcelona

3 min.
smashing conference

Be considerate. Be kind. Show humility and respect. Be smashing to each other. 

Vitaly Friedman

Dankzij deze gedragscode, de geweldig geslaagde organisatie en de aanwezigheid van de hoog gewaardeerde web-professionals voelden we ons goed thuisgekomen tijdens de Smashing Conference in Barcelona.

The sky is the limit

Het 3-daagse event (24-26 oktober 2016) van Smashing Magazine in Barcelona was een aanstekelijk enthousiaste upgrade van de inzichten en vooruitzichten van het webdesign. In een adembenemende locatie, namelijk de Palau de la Música Catalana, ondergingen we een intense “plugin” van kennis en inspiratie. Het algemene klimaat van deze conferentie, ongeacht de specialisatie of het onderzoeksveld van de uitgenodigde sprekers (van designers en developers tot schrijvers en activisten) kan gevat worden als volgt:  we vertrekken als creatievelingen en als web beoefenaars uit dezelfde start-ups en dezelfde standaards, maar we zijn niet te stoppen om de beschikbare media te herschrijven. “The sky is the limit”.

The sky is the limit
Web-Art Direction

Is het nuttig om de “pagina’s” te ontwerpen? Tijdens de workshop met Vitaly Friedman “Responsive Design : Smart Techniques and UX” werd de toon van de rest van de conferentie algauw gezet - de designer dient het antwoord te bieden op de vraag “met welk probleem komt de klant naar mij toe en met welke gevisualiseerde oplossingen kan ik de klant vooruithelpen?” 
Hoe in vervolg deze oplossingen even doeltreffend te maken voor elk medium en voor verschillende platformen (bv voor een museum website, e-commerce, online ticket verkoop) heeft  deze workshop met een grote “wow” gevoel beantwoord. 

De typografie, de kleur, het grid, het display design zijn de onmisbare ingrediënten van de visuele taal van de designer. Elk van ons draagt de verantwoordelijkheid om niet in de valkuil van de gestandaardiseerde “template-layout” gewoontes te vallen met de voorspelbare en vaak saai websites als gevolg. Het pleidooi voor een meer bewuste “art direction” klonk als muziek in mijn oren. Art Direction begint bij het luisteren en resulteert in het aanbieden van een “visual” die de job klaart en de best mogelijke oplossing biedt. Voila, zo simpel is het ;-)

Werkelijk “smashing” waren bijvoorbeeld de oplossingen voor het display design gegeven door Jessica Svendsen.

Web-Art Direction
The best of man is like water

De “mystery spreker” John Allsopp, de auteur van “A Dao of Web Design” bracht een mobiliserende oproep aan iedereen die de toekomst van internet wilt voorspellen - “maak zelf de toekomst!". Daarnaast beaamde hij dezelfde notie als Vitaly Friedman en vele andere sprekers in Barcelona:  het internet is uitgegroeid tot een volkomen nieuw medium, en mag niet meer gezien worden als een verlenging van de printmedia. Het “WYSIWYG” begrip mogen we voorgoed vergeten, en te onthouden dat de controle verliezen over de “pagina” geen beperking vormt maar de sterkte van het internet. We staan namelijk al lang voorbij de "webpagina" stadium. Binnenkort stappen we een volkomen browser- en platformvrij computing wereld in, met de inhoud als de "first class citizen".

Smashing event

Zonder enige twijfel - dit was een grote professionele en persoonlijke boost. Een ervaring van een niet te onderschatten waarde voor iedereen die zich betrokken voelt en de verantwoordelijkheid draagt voor het creatieprocess in de digitale wereld.

De talks van Smashing Conference 2016 zijn te bekijken op: https://vimeo.com/smashingmagazine/videos