Stefaan en Fré op JVMCON in Ede.

2 min.

Op 30 januari 2018 trokken Stefaan en Fré naar het Nederlandse Ede voor de allereerste editie van JVMCON, een conferentie die zich richt op de Java Virtual Machine (JVM) en z’n programmeertalen. De ééndagsconferentie vond plaats in het CineMec-gebouw en bood een twintigtal zeer kwaliteitsvolle sessies aan verdeeld over 3 bioscoopzalen.

Reactive manifesto

Het viel al snel op dat de nadruk voornamelijk lag op het ontwikkelen volgens het reactive manifesto, een onderwerp dat Stefaan al eerder aankaartte in een blogbericht over microservices. Tijdens de early bird sessie, verduidelijkte Maarten Mulders dit manifesto aan de hand van een use case. Hierin werd een website real-time gekoppeld met 400 achterliggende webservices. De website bleef hierbij zeer performant.

Gamification op de werkvloer

Na de verwelkoming van Marco Braakman en Johan Janssen, vertelde Alexander Chatzizacharias over zijn ervaringen met gamification op de werkvloer. Op verschillende manieren kan er een speelse toets aan het ontwikkelproces toegevoegd worden om programmeurs extra te motiveren. Iets wat we bij Duo ook al gedaan hebben met onze meeting tracker.

Java en zoveel meer!

Als we over de JVM praten beperken we ons niet enkel tot Java. In verschillende sessies opteerden de sprekers voor Scala. Ook Kotlin-goeroe Hadi Hariri was aanwezig om enkele geavanceerde aspecten uit deze taal aan te kaarten. Wij hebben ook gekozen voor dit Java-alternatief in onze Android ontwikkeling.

Architectuur en design in applicaties

Als afsluiter gaf Venkat Subramaniam een sessie over belangrijke aandachtspunten voor het wijzigen van architectuur en design in applicaties. Een vlotte talk over een onderwerp dat verder gaat dan enkel de Java Virtual Machine.

De eerste editie van JVMCON was een succes. De goede organisatie en de technische diepgang van de sessies zorgden ervoor dat de conferentie zeker niet moet onderdoen voor het niveau van Devoxx.