Typografie in webdesign

2 min.

Typografie is de techniek om de content van een website op een goed leesbare, aangename en binnen de huisstijl passende manier over te brengen naar de bezoeker. Lees hieronder enkele tips.

Om met de deur in huis te vallen: Typografie staat niet gelijk aan het kiezen van een leuk font.


Typografie is de techniek om de content van een website op een goed leesbare, aangename en binnen de huisstijl passende manier over te brengen naar de bezoeker. 
Hieronder valt zowel het kleurenpallet, de tekstgrootte, regelafstand als de layout.

Als je weet dat het grootste deel van een website tekst is, kan men stellen dat typografie voor een merendeel verantwoordelijk is voor het uiterlijk ervan. Maar eigenlijk is de hoofdtaak van typografie om de inhoud op een leesbare manier over te brengen naar de bezoeker. Door tekst goed leesbaar te maken zal de bezoeker de inhoud beter begrijpen en zal het automatisch ook bijblijven.

We komen van ver …

Wat is de ideale tekstgrootte voor een website?

Enkele jaren terug was tekst dat in een kleine tekstgrootte geplaatst werd de 'way to go'. Het kwam stijlvol over en alleen zo kon de tekst mooi binnen de layout van de website geplaatst worden.
Gelukkig zien webdesigners ondertussen in dat een website op de eerste plaats zijn boodschap moet meegeven aan de bezoeker en dat de layout rond deze boodschap opgebouwd moet worden.

De standaard tekstgrootte van een browser is 16px. Daar waar vroeger 11px en soms 10px de standaard waren voor designers, zie je momenteel dat er een minimum van 14px wordt gebruikt. Hier en daar wordt zelfs aangeraden om de standaard 16px van browsers te behouden.
Doordat elk font uniek is, is het vooral belangrijk om op zoek te gaan naar de tekstgrootte die voor uw font de ideale leesbaarheid biedt.

Maar let op

Met een tekst enkel groot en leesbaar te plaatsen, kom je er ook niet. Het is belangrijk om een mooi evenwicht te vinden tussen de weergave van een titel, ondertitel, lopende tekst, …
Een doorlopende tekst zonder variatie in de titels en tekst wordt al snel als saai en oneindig lang aanzien. Hier en daar een aanpassing van het font, kleurgebruik of een quote kunnen een tekst een volledig ander gevoel meegeven.
Een goede structuur die doorheen de volledige website gebruikt wordt, zorgt er ook voor dat de bezoeker begrijpt hoe de website in elkaar zit en waar hij kan vinden wat hij zoekt.

Conclusie

Een slecht geschreven tekst zal niet plots een stroom aan bezoekers lokken omdat de presentatie ervan goed zit. Maar waar we wel van overtuigd zijn, is dat de beste tekst ter wereld plat op zijn buik kan gaan wanneer deze structuurloos wordt weergegeven in een 11px groot font.
Een goed geschreven tekst op je website plaatsen is dus belangrijk maar niet voldoende.

Het is ook belangrijk de presentatie ervan te verzorgen. De typografie dus.