Uberfication

3 min.

Uber. Deze internetonderneming heeft op korte tijd de hele taxi-industrie op z’n kop gezet. Welke sector is de volgende? Wie is de volgende die zijn ‘Uberfication’ zal meemaken?

Feweb congres

Het was een veel aangehaald voorbeeld tijdens de keynote speeches op het jaarlijkse Feweb congres: Uber. Deze internetonderneming heeft op korte tijd de hele taxi-industrie op z’n kop gezet. De via de Uber-app bestelde ritten geven gebruikers de mogelijkheid om op een veiligere én tegelijkertijd goedkopere manier verplaatsing te doen dan via traditionele taxi’s.

Uber is een game-changer, punt. Het heeft de taxi-industrie in veel landen voorgoed veranderd. In België loopt het voorlopig zo’n vaart nog niet, Uber werd hier immers verboden. Echter is de trend gezet en is het maar een kwestie van tijd voor Uber ook bij ons algemeen beschikbaar zal worden.

De taxi-industrie is niet de eerste sector die zichzelf door de technologie heeft moeten heruitvinden. De afgelopen jaren heeft de muzieksector al een heuse transformatie doorgemaakt met de komst van iTunes en Spotify. On-demand video, Youtube, Netflix en zo vele andere videoplatformen hebben de traditionele videotheken zo goed als overal uit het straatbeeld verbannen.

Uberfication

Welke sector is de volgende? Wie is de volgende die zijn ‘Uberfication’ zal meemaken? De ommekeer is reeds bezig met AirBnb voor de hotelsector terwijl HelloFresh het mogelijk maakt om een groot deel van de wekelijkse boodschappen aan uw voordeur te laten leveren, zonder dat u zelf een menu hebt moeten bedenken. Geen enkele sector mag zich veilig wanen voor deze evolutie en één voor één zullen deze dan ook allemaal deze transformatie ondergaan. Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson België, deed in deze context dan ook een opmerkelijke uitspraak: “65% van de huidige jobs zullen niet meer bestaan in 2020”. Hiermee wil ze niet zeggen dat we massaal zonder werk zullen zitten, enkel dat de job die we binnen 5 jaar zullen uitoefenen er helemaal anders zal uitzien dan vandaag.

Er kan veel gediscussieerd worden over de voor- en nadelen van deze evolutie, de deeleconomie zal echter niet meer verdwijnen. Deze nieuwe platformen bieden gebruikers zowel een groter gebruiksgemak als vaak ook een goedkopere oplossing dan de traditionele aanbieders. Alle sectoren zullen één voor één aan bod komen, deze trein is immers niet meer te stoppen. U dient er enkel maar op te springen wanneer deze door uw sector raast.