Uitdaging voorop tijdens mijn stage bij Duo!

2 min.

Als laatstejaarsstudent Toegepaste Informatica liep ik stage bij het app team van Duo. Geen betere plaats om de leerstof van de voorbije drie jaar in praktijk om te zetten! De gevarieerde stage ging samen met veel vrijheid en bijhorende verantwoordelijkheid.

Deze verantwoordelijkheid mocht ik bewijzen in een project voor RBSC. Mede dankzij de feedback en hulp van collega's bij Duo is het gelukt om dit project tot een succesverhaal om te zetten!

RBSC kassasysteem integratie

The Royal Belgium Sailing Club, kortweg: RBSC, heeft sinds kort een nieuw kassasysteem in gebruik. Dit kassasysteem, genaamd Lightspeed, wordt gebruikt in de bars op de verschillende locaties van RBSC. Via dit vernuftige kassasysteem worden onder andere betalingen, kortingen en saldo’s bijgehouden. Het doel van mijn project is om dit kassasysteem te integreren in de bestaande ICT omgeving van RBSC. Het project omvat twee grote luiken: enerzijds het synchroniseren van de leden en anderzijds een update van de bestaande RBSC-app.

RBSC app mockup
De synchronisatie

RBSC heeft reeds een bestaande database met al haar leden. Daarom is het toevoegen van leden, toekennen van kortingen en leden deactiveren in Lightspeed een manueel intensief werkje. Een van de doelen van dit project is dan ook om de gebruikers uit de ledendatabase automatisch te synchroniseren met het extern kassasysteem.

Daarom is er een volledige synchronisatie strategie uitgedacht die rekening houdt met heel wat parameters, zoals:  

  • De leden die lid zijn geworden voor het huidige werkjaar, moeten in Lightspeed toegevoegd worden met de correcte korting.
  • Leden waarvan het lidmaatschap vervallen is, moeten dan weer gedeactiveerd worden.

Technisch is deze synchronisatie mogelijk gemaakt door middel van enkele scripts die periodiek uitgevoerd worden, waarbij elk script zijn eigen taak heeft. Zo is er een script verantwoordelijk voor het toevoegen en updaten van de gebruikersdata. Een ander script zorgt dan weer voor het archiveren van leden waarvan het lidmaatschap vervallen is.

Elk van deze scripts bouwen verder op het bestaande ledensysteem van RBSC. Naast het synchroniseren werd ook een bescheiden reporting tool voor RBSC voorzien waarin tijdelijke Lightspeed-klanten gerapporteerd worden. De data voor deze tool wordt ook via een script up-to-date gehouden, zodat RBSC steeds een volledig beeld heeft van hoeveel non-leden er op bezoek komen.

Extra app-features

De app werd uitgebreid met een aantal nieuwe schermen. Nu is het mogelijk voor de RBSC-leden om de eigen betalingshistorie en saldo te bekijken, wat voorheen niet mogelijk was. Deze nieuwe schermen werden aan de bestaande app toegevoegd in het huidige RBSC-jasje. Daarbovenop kreeg de applicatie een extra beveiligingslaag: een nieuw login systeem werd toegevoegd dat werkt op basis van een pincode. 

Deze features worden momenteel nog volop getest vooraleer ze bij het grote publiek worden doorgevoerd. 

RBSC app mockup

Puik werk verzet door Anton! Tijdens zijn stage als derdejaarsstudent Toegepaste Informatie aan Howest wilde hij graag ervaring opdoen op in zowel front- als backend technologieën. Mission accomplished. Dat is alvast zeker. 

Ondertussen is Anton een zeer gewaardeerde collega en gaat hij als app developer aan de slag met heerlijke uitdagende projecten!

make it fly - Anton Baeckelandt

Fijn dat je nu onderdeel bent van ons team, Anton! Op naar meer stagiairs zoals jij :-)

Anton Baeckelandt
App developer - toenmalige stagiair

Op zoek naar een uitdagende stage?