PIM-systeem

Product Information Management

Een jungle van informatie

Veel bedrijven komen op een gegeven moment tot de conclusie dat het efficiënt beheren van een uitgebreid productassortiment niet zo vanzelfsprekend is. Regelmatig groeit dit beheer doorheen de jaren stilletjes uit tot een warboel van verschillende tools, Excelsheets, productfiches, prijslijsten en andere gefragmenteerde productgerelateerde documenten, waarvan er mogelijks zelfs meerdere versies rondcirculeren. Cruciale informatie bevindt zich overal en nergens, en vergt veel manuele tussenkomst om gebruikt te kunnen worden. Kortom, geen ideale omgeving waar productinformatie op een efficiënte en doelgerichte manier kan worden beheerd.

Orde op zaken stellen

Gelukkig bestaat er een oplossing! Stel je voor, één centrale en gestructureerde database waarin je al je productinformatie kunt verzamelen, classificeren, beheren, synchroniseren en verrijken. Zo’n systeem noemen we een PIM, een Product Information Management systeem

Het werkt als volgt: je kunt het eigenlijk zien als een systeem dat informatie binnenkrijgt, verwerkt en oplevert. Eerst voed je de PIM met allerhande (product)informatie vanuit bestaande bronnen, zoals Excel- en Word documenten, afbeeldingen of een ERP. Al deze informatie kun je in de PIM classificeren, verrijken, vertalen en beheren in de ruimste zin van het woord. Vervolgens kun je de door jou gekozen informatie verspreiden of exporteren naar bijvoorbeeld een webshop, een mobiele applicatie, een verkooppunt, in de vorm van een productcatalogus, etc. 

PIM

Voor wie?

Een PIM-systeem dient dus om bestaande workflows te optimaliseren. Het kan daarom een uitkomst bieden voor bedrijven die een omvangrijk productassortiment en/of complexe productinformatie hebben, hun producten via diverse kanalen of meerdere landen verkopen, waar data wordt gesynchroniseerd met externe platformen, etc. We sommen een aantal voordelen nog even op:    

  • Productinformatie kan gemakkelijk en snel verrijkt en vertaald worden
  • Productinformatie is consistent en er is een kleiner risico op onjuiste informatie
  • Informatie kan gemakkelijk en snel worden verspreid of geëxporteerd naar andere kanalen
  • Verhoging van conversiepercentage van webshops
  • Hogere klanttevredenheid door de waardevolle productinformatie en de beschikbaarheid via verschillende kanalen
  • Tijd- en kostenbesparend door één centraal beheer
  • Flexibel van aard, gemakkelijk uit te breiden in de toekomst
  • ...

Waarom Duo?

Maatwerk

Bij Duo hebben we al heel wat ervaring met PIM systemen op maat. Zo hebben we voor Callebaut een 100% custom made PIM ontwikkeld. Maar we hebben ook ervaring met bestaande frameworks. Zo maakten we voor diverse webshops, zoals die van Topwijnen.be en Hairco, een PIM in Akeneo: een open source platform met een uitgebreide community en flexibele modules. 

Hoe gaan we te werk?

Vaak starten we met ‘basic’ Akeneo als framework, dat we vervolgens configureren naargelang de wensen van de klant. Zo definiëren we bijvoorbeeld welke attributen er aan de producten moeten worden toegewezen, of we variant producten moeten maken en op welk niveau van variatie bepaalde attributen vervolgens moeten worden geplaatst.  


Naast dergelijke configuraties kunnen we echter ook custom aanpassingen aan de code voorzien. Om een voorbeeld te geven: onze klant beheert een meertalige website die actief is in diverse landen, waaronder Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. Vaak verschilt de content op deze website per taal en land. Als er bijvoorbeeld nieuwe content voor de Britse versie wordt toegevoegd, dan zal deze tekst niet automatisch verschijnen in de Canadese en Amerikaanse weergave. Het systeem verwacht namelijk dat er nog een vertaling moet worden voorzien, of misschien wel een heel andere inhoud. 

Maar de klant gaf echter ook aan dat het regelmatig voorkomt dat bepaalde content bij deze drie specifieke landen wél hetzelfde mag zijn. Standaard zou deze identiek gelijke tekst dus op drie plaatsen moeten worden ingegeven; als Britse, als Canadese en als Amerikaanse content. Gelukkig kan dit ook een pak efficiënter. Onze developers hebben namelijk aan de hand van aanpassingen in de code ervoor gezorgd dat de Britse content automatisch gekopieerd wordt naar de Canadese en Amerikaanse versies, wanneer deze content inhoudelijk dus hetzelfde mag zijn. De klant hoeft de tekst nu enkel onder het Britse luik in te geven, waarna het PIM-systeem ‘snapt’ dat het ook mag worden gebruikt voor de Canadese en Amerikaanse pagina’s. Handig, vind je niet? 

Ben jij ook benieuwd hoe we het beheer van jouw productassortiment efficiënter kunnen stroomlijnen? Vraag het ons! Want vergeet niet: de tijd is snel, gebruikt hem wel! 
 

 

Hallo,

hoe kunnen we je helpen?

 

Een nieuw project, nice!

Muriel helpt je met plezier verder, bel je haar even op?

 

Je zoekt informatie.

Er is al heel wat info waarin je kan zoeken. Niets gevonden? Bel even naar Tom of Leen.