Gas verandert - App icon

Gas verandert, en België zal het geweten hebben! In 2030 stopt Nederland namelijk met het leveren van arm aardgas, en wordt er overgeschakeld naar rijk gas uit landen zoals Noorwegen, Rusland, Verenigd Koninkrijk … In centraal België zullen heel wat gastoestellen moeten afgestemd worden op rijk gas. Omdat dit zelfs voor de meest ervaren gastechnici niet vanzelfsprekend is, ontwikkelde Duo samen met Gas.be een ondersteunende configurator in de vorm van een mobiele applicatie. 

De uitdaging.

Gas.be, de vereniging van Belgische transport- en distributienetbeheerders van aardgas, had reeds heel wat voorbereidend werk rond de complexe technische materie gedaan. Het liet ons toe om het geheel goed in te schatten: het eerste dat opviel waren de verschillende flows voor de vele categorieën van toestellen (zegt I2E+, IIE2+3+ of I2E(S)B je iets? Ons toen ook niet ;) ). Daarnaast was het belangrijk dat de tool kon beschikken over de fabrieksgegevens van heel wat gastoestellen die momenteel op de markt zijn. 

De oplossing.

We kwamen tot de conclusie dat we de technici het beste konden ondersteunen met een mobiele applicatie die werkt zoals de herkenbare Windows-wizards: stap per stap, met duidelijke instructies en voorwaarden voor het volgende onderdeel. Ook ingewikkelde berekeningen en formules zijn gebruiksvriendelijk in de wizard verwerkt: zo kan de technicus zich met een gerust hart op het gastoestel zelf focussen.

Het resultaat.

Gas.be en alle betrokkenen zijn helemaal klaar voor de omschakeling en dit mede dankzij onze iOS en Android applicatie. Met het Volume Purchase Program van Apple zorgden we er trouwens voor dat enkel de bevoegde technici de app op hun toestel kunnen installeren. Hiermee vermijden we dat overmoedige doe-het-zelvers aan de slag gaan en hun gastoestellen verkeerdelijk configureren, met alle gevolgen vandien. Safety first! 

Gas mockup
Wizard, show me the way!

Gastechnici zijn in de eerste plaats gastechnici en niet noodzakelijk digital natives. Aangezien de tool dient om het leven van de professionals te vergemakkelijken, was intuïtie van bij het begin een belangrijk focuspunt. Ons voorstel om het wizard-concept toe te passen viel al snel in goede aarde vanwege de herkenbaarheid ervan - allow us to elaborate.

Building the building blocks.

Bij een eerste screening van de flows identificeerden we 4 verschillende types schermen die in de wizard kunnen voorkomen. Zo is er o.a. een Inputscreen waarbij de technicus één of meerdere inputvelden moet invullen. Een ander type scherm is de Optionscreen - de naam verraadt het al een beetje - hierbij moet de technicus een keuze maken uit een vaste lijst van mogelijkheden.

Ongeziene complexiteit (letterlijk).

Met deze bouwstenen in de hand zoomden we dieper in op de flows en plugden we de schermen hier telkens naadloos op in. Elk scherm komt overeen met een stap in de flow, waarbij de invoer of keuze van bepaalde stappen invloed heeft op hoe de rest van de flow verloopt. Belangrijk voor de UX is dat deze complexiteit allemaal achter de schermen gebeurt: het resultaat is een straightforward ondersteunende ervaring voor de gastechnici - en daar mogen we trots op zijn. 

Leuk detail: door ons kritisch overleg met Gas.be konden we bepaalde flows inkorten of samenvoegen, waardoor het doorlopen van de configurator nog efficiënter gebeurt. Score!
 

Design flow
Uitdagende projecten, daar gaan we voor.

Vooral als dit het leven van heel wat professionals vergemakkelijkt - Let’s talk!