Trappist Westvleteren

Digitaal verkoopplatform
Duo
logo abdij Westvleteren

Zowel nationaal als internationaal wordt de Trappist Westvleteren, dat nog steeds lokaal wordt gebrouwen door de broeders van de Sint-Sixtusabdij te Westvleteren, gekenmerkt door een stroom aan bestellingen. Terecht ook, vermits het bier al meerdere keren verkozen is tot “Beste bier ter wereld”. Anno 2019 besloten de broeders om het bierverkoopsysteem aan te passen zodat meer mensen de kans krijgen hun geliefkoosde Trappist Westvleteren aan een correcte prijs aan te kopen. In Duo vonden ze dan ook de ideale partner om voor hen een gebruiksvriendelijk maar vooral uiterst flexibel online verkoopplatform te b(r)ouwen.

De uitdaging.

Een slim en modern digitaal verkoopplatform dat rekening moet houden met verschillende factoren. De bijzondere aard van het verkoopproces vraagt een flinke dosis flexibiliteit van de backoffice, zonder daarbij de gebruiksvriendelijkheid in het gedrang te brengen! In combinatie met een uitgebreid voorraadbeheer, op maat gemaakte traceerfuncties, hulpmiddelen ter ondersteuning van de boekhouding en nog veel meer om op te noemen, vormt dit project een mooie uitdaging voor Duo.

De oplossing.

Tijdens de define fase, waarin we zowel een functionele analyse als een technische analyse hebben uitgewerkt, werd snel duidelijk dat het project boordevol custom elementen zou zitten. Daar deinzen we natuurlijk niet voor terug! We kozen ervoor om het platform op maat te ontwikkelen met behulp van het framework Symfony.

De resultaten.

Een modern en gebruiksvriendelijk digitaal platform voor de gereguleerde verkoop van het Trappist Westvleteren bier, dat een antwoord biedt op alle noden en wensen van de betrokken belanghebbenden. Ook logistieke processen zoals het voorraadbeheer, dat vroeger manueel werd bijgehouden, hebben we volledig gedigitaliseerd door middel van geavanceerde QR codes. Een hele boterham dus, feilloos geïmplementeerd. 

Trappist Westvleteren - Showcasebeeld 01

Authentiek en modern: een verrassende combinatie

Een bezoek aan de Sint-Sixtusabdij en de brouwerij in Westvleteren zorgde voor de perfecte gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met de leefwereld van de broeders, om hun manier van werken te bestuderen en onze eerste ideeën af te toetsen. Ons creatieve team heeft de opgedane indrukken en inspiratie omgetoverd tot een knap design, waar ‘authentiek’ en ‘modern’ elkaar ontmoeten. De groene, landelijke omgeving van de Westhoek straalt rust en bezinning uit, wat we ook terugzien bij de broeders en de abdij. De brouwerij heeft daarentegen een eerder moderne uitstraling. Het digitaal verkoopplatform oogt in de eerste instantie dan ook hedendaags, maar bepaalde details - zoals het klassieke font - weerspiegelen de meer authentieke zijde van het verhaal. Het responsive design zorgt er bovendien voor dat de website ook zeer toegankelijk is via mobiele apparaten, zoals een GSM of tablet. Een Trappist Westvleteren is nu dus ook on the go aan te kopen. 

Trappist Westvleteren - Sfeerbeelden

Van brouwsel tot QR code

Het unieke karakter van het verkoopproces vraagt om een backoffice die logisch en gebruiksvriendelijk in elkaar zit. Ook hiervoor hebben we alles uit de kast gehaald om het de abdij zo gemakkelijk mogelijk te maken, zonder daarbij de nodige flexibiliteit uit het oog te verliezen. Zo kunnen ze een gedetailleerd overzicht van alle bestellingen en geplande afhalingen raadplegen, en bijvoorbeeld ook met veel vrijheid de verschillende verkoop- en afhaalmomenten inplannen. Daarnaast verloopt het voorraadbeheer (denk aan leeggoed, lege kratten, lotnummers van batches … ) vanaf nu ook volledig digitaal dankzij deze op maat gemaakte backoffice. Het gebruik van QR codes komt hier trouwens veelvuldig bij kijken. Per gebrouwde batch genereren we nieuwe QR codes, zodat de abdij zeer nauwgezet de voorraadbeweging kan opvolgen. Hiervoor maken ze gebruik van geavanceerde QR code scanners, die wij tevens voor hen hebben geconfigureerd zodat ze over verschillende praktische (en tijdbesparende) functionaliteiten beschikken. Handig!

Trappist Westvleteren - Registratieflow

Custom checkout flow

Omdat het Trappist Westvleteren bier niet aan de lopende band wordt gebrouwen, is de verkoop van het bier beperkt tot enkele dagen per maand. In de bierverkoop kalender kun je op voorhand zien wanneer het eerstvolgende verkoopmoment gepland is. Om iedereen een eerlijke kans te geven blijft het aantal kratten per biersoort en per persoon gelimiteerd. Wees er dus op tijd bij, want op is op! 

Je kunt je wel voorstellen dat er voor dit bijzondere verkoopproces een op maat gemaakte checkout procedure moest worden ontwikkeld. Deze flow hebben we tijdens de define fase in nauwe samenwerking met de abdij vormgegeven. 

Hoe zit de checkout flow dan in elkaar? In de online kalender kun je zien wanneer de eerstvolgende bierverkoop gepland is, met de bijbehorende afhaalmomenten. Om een bestelling te plaatsen maak je eerst een account aan. Je komt vervolgens in een slimme wachtkamer terecht. Hier kun je kiezen uit de beschikbare bieren, de gewenste hoeveelheid en wanneer je het bier komt ophalen. Het leuke aan deze slimme wachtkamer is dat het met een heleboel factoren rekening houdt. Zo krijgen onder andere mensen die nog nooit een online bestelling hebben geplaatst voorrang op frequente kopers. Wanneer je favoriete trappist eenmaal in je winkelmandje zit, volgt er bij het afrekenen een two factor authentication. Nadat de betaling is gelukt ontvang je een e-mail met daarin je besteloverzicht en een QR code. Bij het ophalen van de bestelling bij de abdij hoef je alleen nog maar de QR code te laten zien!  

Afhaling-Westvleteren
Westvleteren-trappist
Sint-Sixtus-abdij

Heb jij inmiddels ook wel goesting gekregen in een Trappist Westvleteren?
Kijk dan vlug wanneer de eerstvolgende bierverkoop gepland staat en wees er snel bij! 

abdij westvleteren brouwerij westvleteren afhaling brouwerij bottelarij abdij gisting trappist westvleteren
 

Hallo,

hoe kunnen we je helpen?

 

Een nieuw project, nice!

Muriel helpt je met plezier verder, bel je haar even op?

 

Je zoekt informatie.

Er is al heel wat info waarin je kan zoeken. Niets gevonden? Bel even naar Tom of Leen.