4 SEO voordelen van responsive webdesign

4 min.

Mensen gebruiken steeds meer hun smartphone of tablet om op het internet te surfen. Een responsive website is niet alleen gebruiksvriendelijker maar het brengt ook nog eens extra SEO voordelen met zich mee.

Wat zijn de 4 SEO voordelen die een responsive design heeft?

Mensen gebruiken steeds meer hun smartphone of tablet om op het internet te surfen. Een webdesigner moet dus vanaf nu ook zorgen dat bezoekers via verschillende devices toegang hebben tot de website. Dat gebeurt aan de hand van responsive webdesign. Kort uitgelegd zorgt het ervoor dat webpagina’s zichzelf gaan aanpassen naargelang het device waarop ze weergegeven worden. Iedere bezoeker wil namelijk dezelfde content zien, ook al surfen ze vanaf een desktop, smartphone of tablet.

In tegenstelling tot voorgaande mobile solutions, waarbij vaak een aparte mobile website gecreëerd werd, zorgt het responsive webdesign voor één oplossing voor alle verschillende devices. Daarbij opent het veel deuren op vlak van zoekmachineoptimalisatie (SEO), zo blijkt uit de volgende redenen:

Google houdt van responsive webdesign

Google ziet een responsive webdesign als de beste manier om mobiele bezoekers aan te trekken. Daarnaast worden deze websites sneller opgenomen in de zoekresultaten, precies omdat de pagina’s al geoptimaliseerd zijn voor een mobile device en de website dus goed weergeven op een smartphone of tablet.

Eén website = één URL

Vanuit SEO perspectief is een responsive website vaak een betere oplossing dan een aparte mobiele website. Een afzonderlijke website heeft een eigen structuur met verschillende HTML-codering, terwijl er bij responsive design sprake is van één URL met eenzelfde set bestanden. Bij deze laatste is het voor Google veel eenvoudiger om de website te crawlen en de content te indexeren.

Let wel, het is een uitdaging om een goede responsive website te bouwen zonder dat dit nadelig is voor mobiele bezoekers. Blogposts en nieuwsberichten zorgen voor veel content en waarde, waardoor een mobiele versie al gauw een scrollbar op zich wordt om te navigeren door de inhoud. De website moet dus in functie van het toestel opgebouwd zijn.

Verlaag de bounce rate

Een website die hoog geplaatst is in zoekresultaten, kan toch een hoge bounce rate hebben door mobiele gebruikers. Dit komt vaak doordat de inhoud niet goed weergegeven wordt of dat de website te veel verschilt van de desktop versie. Responsive design zorgt er dan voor dat de inhoud van de website functioneel wordt weergegeven op mobile devices. Bezoekers krijgen dus meteen de informatie te zien die ze zoeken en blijven op de pagina.

User experience

Gebruikers delen voornamelijk website content via sociale media. Responsive design zorgt voor een ontwerp naar de behoefte van de gebruiker, waarbij user experience een grote rankingsfactor is voor zoekmachines. Een bericht dat gedeeld wordt via een desktop moet moeiteloos door vrienden te zien zijn via elk ander device. Op deze manier bereik je nieuwe bezoekers.

Responsive design helpt websites om het aantal mobiele bezoeken via smartphone of tablet te verhogen. Daarbij verwachten de gebruikers dezelfde user experience als bij de desktop website. Een responsive website is dus zeker aan te raden manier om mobile traffic aan te trekken en te zorgen voor een user experience gevoel bij de bezoeker. Ook op vlak van SEO brengt het heel wat voordelen met zich mee, want elke bezoeker op je website vergroot de kans op conversie.

Uw website is niet responsive? Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek.