.droidconBerlin 2018

6 min.

Op maandag 25 juni ging de tiende editie van droidcon Berlin van start. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden binnen de Android community, stuurden we onze eigen Android developer Fré op pad naar de driedaagse conferentie in het Berlijnse CityCube.

droidconBerlin2018
Interactive day

Zoals ieder jaar startte droidcon Berlin op z’n eigen originele manier. De eerste dag draaide allemaal rond “barcamp”, deze wordt ook wel de “interactive day” genoemd. Tijdens de verwelkoming kregen alle aanwezigen de kans om zelf een tijdslot in te plannen waarin ze een eigen sessie kunnen brengen. Het feit dat die niet door de organisatie van droidcon gekozen waren, maakte ze echter niet minder kwaliteitsvol. Zo gaf Mateusz Grzechociński een zeer sterke presentatie rond multi-module apps in Gradle en hun voordelen in onderhoudbaarheid en build-snelheid.

Naast de spontane sessies vanuit de community, voorzag droidcon zelf verschillende panelsessies waarin er gediscussieerd werd over gekende Android-onderwerpen. Zo gingen ze van start met een stevige titel “Rx must die?!”. Reactive programming en RxJava worden zeer vaak gebruikt in Android applicaties maar misschien worden ze nét iets teveel benut en moeten we ons afvragen of ze wel steeds de beste oplossing bieden.

Cross-platform

Een ander panelgesprek, met veel inbreng van het publiek, ging over cross-platform technologieën voor Android apps. Hierin merkten we meteen de knelpunten die gebruikers momenteel ondervinden. Cross-platform heeft duidelijk een sterk aandeel gehad op deze conferentie, met verschillende technische talks over technologieën als Flutter en React Native. Dit gaf ons tevens voer voor discussie. Is cross-platform dé oplossing? Misschien wel, misschien niet. De quote van Kevin Galligan tijdens zijn “Mobile oriented architecture”-talk op dinsdag, kon het niet beter verduidelijken. 

This is the first year that cross-platform isn’t a taboo.

Kevin Galligan

Ook in de daaropvolgende talk verduidelijkte Björn Wagner, aan de hand van zijn ervaringen, de risico’s voor een bedrijf om te investeren in cross-platform technologieën zoals Xamarin en React Native.

Sharing is caring

Door de conferentie te starten met een interactieve dag vol discussies, speed-networking, spontane talks, maar ook fifteen minute programming sessions, werd de sociale drempel verlaagd waardoor heel snel nieuwe contacten gelegd werden. Ook de opening party in de hackerspace “c-base” was hier ideaal voor. Speakers en programmeurs konden er de hele avond hun ervaringen en ideeën delen onder een lekker drankje.

Talks van topniveau

De tweede en derde dag verliepen volgens het gekende conferentieschema. Een stevig programma boordevol kwalitatieve talks, zowel “soft-talks” als “tech-talks”, beginnend met een keynote van één van de sterren uit de community. Zo gaf Jake Wharton op dinsdag het startschot met “Blurring the line between mobile and the web”, een samenvatting van hoe we meer en meer naar cross-platform gaan, inclusief zijn visie op hoe we dit kunnen doen zonder de user experience van native te verliezen.

Op woensdag was het dan weer de beurt aan Job van der Voort, de VP of Product bij GitLab. Met zijn sessie, genaamd “The best apps are built in pyjama-pants”, toonde hij aan hoe GitLab de vruchten kon plukken door volledig open source te gaan. We konden het woord “volledig” vrij letterlijk opvatten toen van der Voort uitlegde dat ze zelfs hun bedrijfsstrategie, loonbeleid en aanwervingsproces openbaar hadden gemaakt en sindsdien al meerdere voorgestelde wijzigingen hieraan hebben doorgevoerd.

Doorheen de conferentie waren er ook nog een tal van technische talks over Model-View-Intent architectuur, de verborgen mogelijkheden van de Android Debug Bridge, modularisatie in Android projecten, het nieuwe App Bundle formaat, etc. Bij elke sessie viel er het een en ander op te pikken. Ook na jaren ervaring valt er overal nog in bij te leren.

Kotlin

Wat opviel is dat in de meeste technische presentaties gekozen werd om Kotlin in plaats van Java te gebruiken. Deze programmeertaal is aan een duidelijke opmars bezig binnenin de Android community. Op de laatste dag kon Zan Markan de resultaten van z’n Kotlin-enquête met de aanwezigen delen. Hierin werd de populariteit van deze taal, zeker voor Android, met overtuigende cijfers bevestigd.

Kotlin & Android
Een geslaagde verjaardagseditie

Droidcon Berlin heeft er na 10 jaar alweer een topeditie op zitten. Naast het hoge niveau van de sessies was het community-gebeuren voor ons één van de sterke punten van deze conferentie. Door op de hoogte te blijven van de huidige trends in de mobile wereld houden we onszelf scherp en kunnen we onze klanten en partners ondersteunen met up-to-date kennis en expertise.

Wij hopen alvast om volgend jaar opnieuw aanwezig te kunnen zijn en ons nog verder te verdiepen in de Android-wereld!