DrupalCon Vienna.

7 min.

Een bezoek aan DrupalCon is bij Duo sinds Londen 2011 een vaste waarde geworden. Dit jaar vond het event plaats in Wenen van maandag 25 tot en met donderdag 28 september. Met veel enthousiasme sprongen Vincent, Dieter, Gregory en Mathieu dan ook het vliegtuig op naar Wenen, want het zou wel eens de laatste keer geweest zijn!

DrupalCon Vienna - Duo
"Vaarwel DrupalCon" - Vincent

De afgelopen maanden trokken er enkele donkere wolken boven de organisatie van DrupalCon Europa. Juist voor de start van het event, kwam het nieuws dat DrupalCon Europa voor de laatste keer zou georganiseerd worden. De redenen van deze beslissing lopen uiteen. Zo ver zelfs dat de Drupal Association een reeks van 4 lijvige blogartikelen geschreven heeft. In principe komt het er op neer dat de ‘Amerikaanse organisatieformule’ niet werkt voor de Europese markt, waardoor de Drupal Association een serieuze financiële kater heeft opgelopen.

Uiteraard ging DrupalCon in Wenen nog door en hebben we ons vanouds geamuseerd! Zo hebben we veel bijgeleerd en namen we nieuwe inzichten mee naar huis.

Drupal richt zich vanaf nu op de enterprise markt

Het is ondertussen duidelijk geworden dat Drupal vanaf nu een veel duidelijkere koers zal varen. Tijdens Dries (Dries Buytaert - Drupal founder) zijn keynote gaf hij voor het eerst zwart op wit toe dat Drupal niet langer de ‘go to solution’ is voor alle soorten websites. Voor kleine dertien in een dozijn websites is de overhead met de komst van Drupal 8 veel groter geworden, en dit soort websites zijn beter af met een concurrerend CMS of met een SAAS-oplossing.

Op zich wist iedereen die de afgelopen 2 jaar opgelet had dit wel, maar officieel bleef het toch de bedoeling om Drupal als ‘Zwitsers zakmes’ binnen de wereld van CMS uit te werken. Een ‘one size fits all’ oplossing dus. De uitspraak "Jack of all trades is master at none." werd vroeger al vaak gebruikt om dit gebrek aan richting duidelijk te maken, maar nu is de kogel dus definitief door de kerk. Drupal zal zich vanaf nu dus enkel nog richten op de enterprise markt en voor ‘ambitieuze’ (lees ingewikkelder) projecten. Gelukkig sluit dit ook dicht aan bij onze bedrijfsstrategie. Dus aan het gebruik van Drupal zal er bij ons niet direct iets veranderen. 
 

Dan maar naar de States volgend jaar?

Hoewel het jammer is dat de laatste editie van DrupalCon Europa achter de rug is, hoeven we niet volledig te wanhopen. Naast de officiële DrupalCon zijn er jaarlijks een heel pak DrupalCamps over heel Europa, die telkens in professionaliteit en aantal bezoekers groeien. Er zijn dus nog alternatieven. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de officiële DrupalCon US, en wie zijn wij om nee te zeggen tegen een tripje naar de States (knipoog naar het management)?
 

DrupalCon Vienna - Duo
“Compleet overdonderd” - Gregory

Terugkijkend op mijn eerste, en hopelijk niet laatste, DrupalCon ervaring, was ik bijzonder verrast van al de buzz er rond, de talloze speakers, de omgeving & sfeer van de conferentie, en uiteraard de enorme poel aan kennis over Drupal die daar aanwezig was. Als Junior Drupal front-end developer vertrok ik naar DrupalCon met een enorme leergierigheid voor alles wat mij binnen Drupal nog vreemd was. En dat leek overdonderend veel te zijn! Dit werd me heel erg duidelijk tijdens de opening keynote van Dries (de Driesnote). Hij sprak over core contributions, de toekomst van Drupal, en hoeveel mensen wereldwijd vandaag Drupal gebruiken. Ik besefte voor het eerst echt hoe groot de 'Power of Drupal' is en hoe sterk de community hier rond gebouwd is. Gefascineerd over hoe zoveel mensen samen kunnen werken aan één open source platform, kwamen tal van vragen naar boven. Wie hakt de knoop door voor belangrijke beslissingen? Wie schrijft nu juist al die code?
 

Een enorme weg afgelegd

Na een paar sessies werden mijn vragen spontaan beantwoord! Er waren speakers en contributors aanwezig die er al sinds de beginjaren van Drupal bij waren. Zij wisten hoe ver Drupal al staat en kijken vol enthousiasme naar de toekomst. Voor mij was dit tot nu toe vanzelfsprekend, maar het werd me duidelijk dat er ontelbare uren bloed, zweet en tranen gevallen zijn om met Drupal tot dit punt te komen. 
 

Klein visje in een zee van kennis!

Door het praten met alle ‘fellow developers’ tijdens de lunch en pauzes besefte ik dat ik nog maar slechts een mini visje was in deze gigantische zee van kennis. Ik ben door de conferentie gegaan met oren en ogen wijd open. Geboeid door elke keynote kon ik niet wachten om alle nieuwe kennis in de realiteit uit te proberen. 

Bovendien was iedereen tijdens de conferentie ook zeer behulpzaam. Na een front-end/ design sessie van Mark Conroy (markconroy) was ik zo geïntrigeerd door zijn aanpak van theming en design dat ik vastbesloten was om hem na de sessie nog eens aan te spreken. Eenmaal buiten gaf ik hem eerlijk toe dat het voor mij allemaal zeer nieuw was, maar dat ik enorm geboeid was door zijn aanpak. Hij was zeer vriendelijk en behulpzaam. Hij nam zijn laptop uit en liet me de projecten zien die hij tijdens zijn presentatie had gebruikt als voorbeeld. Gedurende een 20-tal minuten heeft hij uitgelegd hoe het bedrijf waar hij voor werkt niet meer met static mockups werkt, maar met een living url waar elke component van het design wordt gemaakt in HTML, CSS en Javascript. Dit met twig templates (template engine voor PHP) via een ander open source programma, Pattern Lab. Wat mij vooral interesseerde was dat elke component op zich werd goedgekeurd door de klant, en dan rechtstreeks via de twig templates kon gebruikt worden in een Drupal site. Als dat niet efficiënt is.

Ook al was ik in het begin overdonderd van alle kennis rond Drupal, kwam ik na de conferentie vol enthousiasme terug naar Brugge om nog veel meer bij te leren. Misschien kan ik op een dag ook deel uitmaken van de Drupal contributors. Een mens moet dromen hé!
 

DrupalCon Vienna - Duo
DrupalCon Vienna - Duo