Virtual Reality: Console versus PC

9 min.

Zoals menig pelgrim trok ook ik dit jaar naar het mekka van de game-industrie: de Electronic Entertainment Expo, kortweg E3, in hartje Los Angeles. Naar jaarlijkse gewoonte stellen ontwikkelaars daar hun nieuwe titels voor. Dit jaar was het niet anders, ware het niet dat de focus lag op VR: Virtual Reality.

Zo demonstreerde ontwikkelaar Bethesda Virtual Reality versies voor hun befaamde 'Doom' en 'Fallout' franchises. Ubisoft liet op zijn beurt van zich horen met VR versies voor 'Star Trek; Bridge Crew' en het kijk-eens-wat-wij-kunnen 'Eagle flight'. Warner Brothers trakteerde ons op 'Batman: Arkham VR' terwijl 'Star Wars: Battlefront' en 'Resident Evil 7' voor PlayStation ook in een VR-jasje werden gestoken. Square Enix zorgt dat zijn vlaggeschip Final Fantasy (alweer deel XV nota bene) virtueel te spelen is en Microsoft kondigt met heel toeters, bellen én teraflops zijn mysterieuze 'Project Scorpio' aan dat het levenslicht eind 2017 moet zien.

Los van al dit console en PC geweld rolde Samsung de spierballen en showde met verve hun (op Oculus gebaseerde) 'Gear VR' voor de mobiele markt.

De gameindustrie is er duidelijk klaar voor; zijn wij dat ook?

Iedere grote speler uit de gameindustrie (met uitzondering van Nintendo) beloofde ondersteuning voor VR tegen ten laatste 2017 - de VR trein is vertrokken en iedereen wil duidelijk mee! Niet onbelangrijk als je weet dat de game-industrie tegenwoordig groter is dan de film,- en muziekindustrie samen. De marktwaarde van de game-industrie anno 2016 overstijgt ruimschoots de 60 miljard (66,9 miljard om precies te zijn) en volgens inschattingen zal het VR-luik dit jaar nog zo'n slordige 5,1 miljard genereren, én dat is pas het begin.

We kunnen het 'draaien en keren' zoals we willen maar, vernieuwende technologieën komen uit leidinggevende sectoren. Zo zette de 'adult-entertainment' industrie de DVD na het sterven van de VHS op de markt en zorgde ze later ook voor de eerste streaming services, 3D gaming kregen we halfweg jaren 90 uit de game-industrie en de mobiele telefoon is een overblijfsel uit de eerste golfoorlog en hebben we te danken aan de oorlogsindustrie.

The virtual reality race is on!

De aankondigingen op E3 zijn een duidelijke indicatie dat VR zijn weg aan het vinden is naar een mainstream publiek en dito toepassingen. Laat ons niet vergeten dat aankondigen op E3 een thuiswedstrijd zijn voor de gameontwikkelaars, de consument zal nog even op zijn honger blijven zitten.

Laat ons duidelijk zijn: de game industrie zet in op VR; iets wat in de nabije toekomst nog meer onderstreept zal worden. Voor de console-markt zal de PlayStation VR het levenslicht al zien in Oktober 2016 en Steam, het distributie- en verificatieplatform van Valve, is al volop bezig de PC markt aan het veroveren samen met de bijhorende HTC Vive hardware.

De keerzijde van de medaille

De keerzijde van de medaille (en o ja, die is er), is dat het misschien allemaal te snel gaat. Zo beloofde Sony dat al hun VR games op een 'gewone' PS4 zullen te spelen zijn; wat op zich een mooie belofte is (én strategische marketing zet) maar praktisch wel voor een paar problemen kan zorgen die voorlopig nog bedekt worden door de mantel der onwetendheid.

PSVR (Het PlayStation equivalent voor VR) verkoopt zich aan 60 frames per seconde terwijl alle ontwikkelaars 90 frames aanraden om Virtual Reality optimaal te ervaren. Zelf met die beloofde frame rate zit de PS4 hardware op zijn tandvlees en flirt Sony met de haalbaarheid én kwaliteit. Nieuwe technologie heeft last van kinderziektes en in dit geval kan je dat heel letterlijk nemen. 'Simulator sickness' treedt in dit geval op bij een te lage frame rate en zorgt voor evenwichtsstoornissen, misselijkheid en andere ongemakkelijkheden die gepaard gaan met 'slechte VR'. Misschien wacht Microsoft daarom op de release van project Scorpio (eind 2017) en zouden we beter ook wachten op de Playstation 'Neo' die naar het schijnt nog voor het einde van dit jaar het levenslicht zou moeten zien.

De voorlopige conclusie

In het console kamp is het duidelijk nog een beetje zoeken, op de PC-markt daarentegen kan je tegen een fixe prijs een machine samenstellen die voldoet aan alle vereisten om VR in al zijn glorie te beleven (lees: hi-res, 90FPS), al blijft de prijs daar de grote boosdoener.

We kijken de virtuele kat nog even uit de boom ... net zoals Nintendo.

E3
http://www.e3expo.com

Playstation VR
https://www.playstation.com/nl-be/explore/playstation-vr/

Oculus Rift
https://www.oculus.com

HTC Vive
https://www.htcvive.com

Samsun Galaxy Gear VR
http://www.samsung.com/global/galaxy/wearables/gear-vr/