Awwwards conference '16

5 min.

Van 27 tot 29 januari waren we met Duo aanwezig op de Awwwards conferentie in Amsterdam. We keerden terug huiswaarts met heel wat inspiratie en frisse ideeën.

Van 27 tot 29 januari was Duo aanwezig op de Awwwards conferentie in Amsterdam. De vorige edities van deze conferentie leerden ons dat het niveau er hoog ligt en dit jaar was het niet anders. Vrijdag keerden we terug huiswaarts met heel wat inspiratie en frisse ideeën.

De dag voor de conferentie hadden we de keuze uit 3 boeiende workshops. Vooral de workshop ‘sketching interfaces’ bleef bij. Eva-Lotta Lamm overtuigde ons met nieuwe inzichten in het uitwerken van wireframes, onszelf verduidelijken aan de klant en het briefen van collega’s. Heeft u binnenkort een meeting met ons? Breng alvast een potlood mee!

Op de conferentie zelf lag dit jaar de focus op design, communicatie en minder op het technische aspect:

De rode draad doorheen het event was de switch in de definitie van een designer.

“Designers start designing companies”

Designers zijn niet meer de personen die na de wireframes en voor de front-end het project in een mooi jasje steken. Steeds meer bedrijven laten zich volledig hervormen door designers. Dit viel ons op doorheen het volledige event. De prijzen en het lof gingen naar de bedrijven die zich lostrekken van de andere en zich met een vormgegeven visie/concept ten volle inzetten voor hun klanten. We zagen voorbeelden van hoe meetings creatief worden aangepakt om de klant volledig in het process te betrekken (Het gebruik van schetsen werd hierbij meermaals als hulpmiddel aangehaald). Bedrijven gaan meer en meer beseffen dat een goed idee of werkend product niets is zonder dat de eindgebruiker er gelukkig van wordt. De sfeer, het gevoel en de intelligentie staan voorop om een goed idee werkende te krijgen.

“There is no UX, Everyone is UX”

Het kwam ook meermaals aan bod dat onze sector moet stoppen met in hokjes te denken. De developer is niet enkel verantwoordelijk voor zijn code en de projectmanager moet niet enkel de deadlines in het oog houden. Het resultaat en hoe de doelgroep er mee zal omgaan staat centraal. Elk profiel draagt hier toe bij. De UX van een project gaat veel verder dan enkel het werk van de UX designer.

Een mooi voorbeeld is Apple die op elk product “Designed by Apple” plaatst. Niet “Developed by Apple”, “Created by Apple” of “Product by Apple” maar “Designed by Apple”. Want het design/de UX zit in elk onderdeel van het proces van het concept, de meetings, de productie, de interface tot de verpakking en meer.

Verder bleven ook deze zaken plakken:
AWWWARDS 2016 sketchnote