Dé kracht van modules in de Magento Marketplace

4 min.

Hoe weet je of de modules die je gebruikt in je Magento e-shop kwalitatief zijn? Samen met meer dan 2000 andere e-commerce experts was ons Magento team te vinden op MagentoLive Europe in Amsterdam. De grootste Magento conferentie in de wereld. Ook daar werd dezelfde vraag gesteld én opgelost! 

magento-conferentie
Dé kracht van Magento Marketplace

De kracht van Magento zit naast de out-of-the-box functionaliteiten die het platform zélf aanbiedt, ook in de modules die door de community geschreven worden. Deze worden geplaatst op de Magento Marketplace, te vergelijken met de App Store van Apple. Het belang hiervan werd ons op MagentoLive Europe in Amsterdam nog maar eens duidelijk. 

Het succes van een Magento webshop wordt mede gevormd door het gebruik van de handige bouwblokken of modules die in de Marketplace te vinden zijn. Wens je bijvoorbeeld te verzenden met Bpost, dan kan je gebruik maken van een bestaande module. 
Net zoals in een App Store, zijn niet alle modules in de Marketplace gratis. Bij alle modules is het van groot belang dat de kwaliteit gewaarborgd wordt. Adobe probeert die kwaliteit te garanderen door gebruik van hun Extension Quality Program (EQP).

Modules van hoge kwaliteit

Een module die gemaakt is door de community kan je door verschillende factoren zeker zien als hoog kwalitatief. Voordat een module in de Marketplace publiek wordt gemaakt, ondergaat die een aantal testen als deel van het Extension Quality Program. Deze testen zijn opgesplitst in twee grote controles

De marketing controle houdt vooral in dat je de juiste informatie beschikbaar maakt op de Marketplace. Er wordt onder andere gekeken of de foto’s, video’s, beschrijvingen en prijzen in orde zijn.

Tijdens de technische controle wordt elke module bovendien ook gecontroleerd op een hoop technische aspecten. 
De eerste stap hierbij is om te controleren of de extensie niets breekt van de bestaande Magento functionaliteiten. Om dit te garanderen worden er unit tests gebruikt. Gaat dit al allemaal goed, dan kan het testen van de extensie zelf beginnen. De extensie wordt gecontroleerd aan de hand van een aantal cruciale vragen: 

  • Doet de extensie wat er moet gebeuren? 
  • Is de code geschreven volgens de Magento guidelines? 
  • Zorgt de module ervoor dat de performance van de webshop nog optimaal blijft? 

Dit alles geeft jou en onze Magento developers de garantie dat de modules of thema’s die we uit de Marketplace aanspreken, van goede kwaliteit zijn en een meerwaarde zullen betekenen voor het succes van jouw Magento shop. 

magento-marketplace
Wat brengt de toekomst?

Aangezien Magento ongeveer elke 4 maanden met een nieuwe versie komt, is het vanzelfsprekend dat hun Extension Quality Program te allen tijde up to date moet blijven, zodat alle extensies aan de minimale kwaliteitsvereisten voldoen.

Minder dan de helft van alle inzendingen in de Marketplace slaagt voor de controles in het EQP. Het is voor developers dan ook de boodschap om niet te lang te wachten met het uitvoeren van de voorgestelde aanpassingen, anders bestaat de kans dat er ondertussen nog extra testen zijn bijgekomen waarop de extensie wordt gecontroleerd.

Bij de ontwikkeling van elke nieuwe Magento shop gaan onze developers op zoek naar de meest geschikte extensies in de marketplace. Is een bepaalde extensie niet voorhanden of voldoet deze niet aan de verwachtingen, dan kunnen we steeds terugvallen op onze expertise om de nodige extensies op maat te ontwikkelen. Indien deze extensies dan ook handig zijn voor de Magento community, gaan we deze uiteraard indienen in de Marketplace om zo ook ons steentje bij te dragen.