DroidconNL 2014

4 min.

Ons Android development team trok naar DroidconNL 2014 in Amsterdam. Wat ze daar ervaren hebben, delen ze maar al te graag met u.

Wat onze android developers leerden op DroidconNL 2014

Tussen 23 en 25 november vond in Amsterdam het jaarlijkse Droidcon evenement van onze noorderburen plaats. Een ideale gelegenheid voor ontwikkelaars om hun Android-kennis een boost te geven en ervaringen uit te wisselen omtrent het Android framework en de mobile evolutie. Uiteraard kon Duo deze kans niet aan zich voorbij laten gaan en trok er dan ook met zijn complete Android team naartoe. Het waren drie interessante en leerrijke dagen waarvan ons mobile team alvast genoten heeft! Hieronder kan je alvast lezen welke topics hun het meest zijn bijgebleven.

Nieuws uit de Android wereld

Ontwikkelaarsconferenties zijn altijd een uitstekende plaats om verschillende nieuwigheden voor te stellen aan een groot publiek. Na de release van Lollipop, de meest recente versie van het Android besturingssysteem, was het ditmaal ook niet anders!

In de allereerste sessie werd Android Runtime (ART), die sinds Lollipop als standaard environment gebruikt wordt, onder de loep genomen en vergeleken met het oude Dalvik. Al snel werd duidelijk dat ART veel beter optimaliseert en daardoor een betere performantie geeft. Uiteraard ligt de eerste stap in de richting van performantie nog steeds bij de ontwikkelaar zelf. Daarnaast werden er ook nog enkele tips rond optimalisatie meegegeven.

Samen met de lancering van Android Lollipop werd het platform-design volledig aangepakt. Het standaard thema "Holo" werd vervangen door het nieuwe, frisse "Material Design". Hierbij wordt de focus gelegd op de manier waarop animatie, indelingen en kleuren een meerwaarde kunnen bieden naar gebruiksvriendelijkheid toe. Dit werd geïllustreerd aan de hand van "do's & don'ts".

Onderwerpen DroidCon

Als we het overzicht van de verschillende sessies erbij namen, werd al snel duidelijk dat er drie grote onderwerpen vaak ter sprake kwamen. We konden de meeste presentaties dan ook indelen onder Chromecast, Wearables & BLE en Security.

Chromecast

De Chromecast is een mediastreaming-apparaat, niet groter dan je duim, dat je kan aansluiten op de HDMI-poort van uw TV. Met gebruik van een smartphone/tablet (Android of iOS) kan u films, muziek, foto's, enz. draadloos streamen naar uw TV.

Rond de Chromecast werden twee zeer interessante presentaties gegegeven. In een eerste sessie werden de basisstappen voor het ontwikkelen met Chromecast uitgelegd, gepaard met enkele belangrijke tips die ontwikkelaars niet uit het oog mogen verliezen. Na deze sessie was het duidelijk dat men al snel met Chromecast van start kan gaan en dat deze HDMI dongle veel mogelijkheden te bieden heeft voor de toekomst.

Eén van deze mogelijkheden werd gedemonstreerd in een tweede sessie waar de Chromecast functioneerde als gaming platform. De presentator had een eenvoudig 2D-spelletje ontwikkeld dat via de dongle op de TV werd afgebeeld. De besturing van het spel verliep vlekkeloos via een Android toestel.

Wearables en BLE

Het voorbije jaar was er een enorme opmars van wearables. Dit zijn apparaten die je op je lichaam kunt dragen, zoals smartwatches, hartslagmeters, ... Die opmars kwam deels door de lancering van Android Wear die het mogelijk maakt om verschillende Android toestellen perfect samen te laten werken. Dankzij de Bluetooth Low Energy (BLE) gebeurt de communicatie tussen BLE toestellen met een laag energieverbruik. In verschillende sessies werden de mogelijkheden van wearables besproken, er werd getoond hoe ze ons kunnen helpen in het dagelijks leven, welke gegevens ze kunnen verzamelen en natuurlijk hoe we dit allemaal kunnen toepassen als ontwikkelaar.

Vaak worden wearables gelijkgesteld aan smartwatches en worden andere toestellen als hartslagmeters, stappentellers en zelfs smartglasses zoals Google Glasses niet meegerekend. Het Glass project zit momenteel nog in een testfase waardoor het enkel nog maar beschikbaar is voor ontwikkelaars en dus niet voor het grote publiek. Hoewel het gebruik van Google Glasses in publieke ruimtes door sommigen afkeurend bekeken wordt, biedt het toch tal van mogelijkheden op professioneel vlak.

Security

Eén van de meest besproken ondewerpen op DroidconNL was security. In de "We're back in the '90s" sessie, vertelde Alex Heim ons tijdens zijn speech over de belangrijkste beveilingsinbreuken van het voorbije jaar. Vaak voldoen apps niet aan de nodige veiligheidsvoorwaarden. Zo werd in de sessie "how we steal your selfie" verschillende logingegevens op het device teruggevonden door simpelweg een PDF te downloaden. Om te voorkomen dat een bepaalde mobile app de gegevens van andere apps kan opvragen, is het belangrijk om te zorgen voor efficiënte encryptie van belangrijke gegevens.

Daarnaast zijn er nog verschillende manieren om deze gegevens nutteloos te maken zonder de aanwezigheid van een tweede factor. Een voorbeeld hiervan is om enkel de mogelijkheid te bieden om in te loggen op vooraf geregistreerde toestellen.

Niet te vergeten

Naast de grote onderwerpen waren er nog enkele aparte sessies die voor ons zeer interessant waren. Eén daarvan ging over het toepassen van functionele testen op een mobile app. Door deze testen toe te voegen aan het ontwikkelingsproces, kan er veel tijd gespaard worden, zeker bij grote bedrijven. Een goede manier om problemen vroegtijdig op te lossen is door deze testen standaard uit te voeren bij het toevoegen van elke nieuwe feature.

Ten slotte hebben we ons nog verdiept in het Android open source project (AOSP). Dit laat toe om een eigen versie van het besturingssysteem te ontwikkelen. Dit kan interessant zijn voor toestellen die slechts één bepaald doel hebben en hiervoor kleine aanpassingen nodig hebben.

AppCircus

Tijdens het Droidcon event vond ook de AppCircus-competitie plaats. Dit is een wedstrijd waarbij ontwikkelaars hun app mogen voorstellen aan het publiek en een deskundige jury. Deze analyseert de mobile apps, let hierbij op verschillende criteria, en kiest vervolgens een winnaar. Na een korte pitchpresentatie en de bijhorende vragenronde, haalde Duo met Babbelbox de eerste plaats! Daardoor mogen we Babbelbox volgend jaar gaan voorstellen tijdens de Mobile Premier Awards in Barcelona! Meer hierover lees je hier!