Een onofficiële DrupalCon op het niveau van een officiële.

7 min.

Another year, another DrupalCon, maar deze keer was het toch allemaal juist iets anders. Vorig jaar kondigde de Drupal Association aan dat er in 2018, om financiële redenen, geen DrupalCon zou doorgaan in Europa. Gelukkig bestaat er zoiets als de Drupal community. Een heel pak vrijwilligers van over heel Europa heeft dan ook de koppen bij elkaar gestoken om alsnog een vergelijkbaar evenement op poten te zetten. En het resultaat mocht er zijn. Alles was tot in de puntjes in orde: de locatie, de sprekers, de workshops, ... Des te indrukwekkender als je bedenkt dat dit allemaal gedaan werd door vrijwilligers.

DrupalEurope logo
De DriesNote door Vincent zijn ogen.

Alhoewel het dus geen officiële DrupalCon was, waren vrijwel al de traditionele elementen aanwezig. Een van die tradities is natuurlijk de DriesNote, de keynote van Drupal founder Dries Buytaert. Vanaf het begin werd al duidelijk dat er veel nieuws te bespreken viel. Zeker de nieuwe features uit de recent uitgebrachte Drupal update (Drupal 8.6.0) passeerden de revue. Voor beheerders is het nu makkelijker om media assets te beheren en met flows te werken, terwijl er voor ontwikkelaars vooral vernieuwingen bij het gebruik van Drupal als API zijn.

Daarnaast kregen we voor het eerst de concrete plannen omtrent Drupal 9 te horen. Deze versie zou in de loop van 2020 verschijnen. Dit lijkt op het eerste gezicht nog ver in de toekomst, maar toch zal er nog heel wat werk verzet moeten worden tegen dat het zover is. Gelukkig bewees het enthousiasme waarmee de keynote onthaald werd dat de drive er is om er samen iets moois van te maken.

Wat de talks zelf betreft: de algemene trends ware toch echt wel Docker/Kubernetes, headless Drupal en heel de Javascript vernieuwing. Gelukkig zijn dit zaken waar we bij Duo ook al mee bezig zijn, zeker wat Docker/Kubernetes betreft. Houd deze blog dus goed in de gaten, want binnenkort gieten we onze ervaringen daarover zeker eens in een blogartikel.

Kuberwhat? Jonas geeft een woordje uitleg.

Kubernetes is een technologie die de laatste jaren erg populair is geworden. Het is namelijk een open-source systeem die gebruikt wordt om containers te gaan “orkestreren”. 

Als je nog niet met Docker hebt gewerkt is het concept van containers misschien nog vreemd voor je. Een container is een instantie van een image. Bijvoorbeeld een image met php 7. Voor grote projecten heb je dan meerdere containers nodig. Hier komt Kubernetes in het verhaal. Kubernetes orkestreert de containers via een api-server. Dit geeft je de mogelijkheid om veel automatisatie te introduceren in je development flow. 

Duo op de foto met Dries Buytaert

Omdat de talk op DrupalEurope werd gepresenteerd ging het natuurlijk ook over hoe we Drupal 8 met containers kunnen opzetten. Dit kan in principe met vier aparte containers. Een php, mysql, nginx en Varnish container. En als je wil kan je nog een aparte container opzetten om de cron jobs uit te voeren. 

Kubernetes zorgt er ook voor dat het updaten van je website een stuk makkelijker en efficiënter wordt. Je kan snel rolling updates doen. Je update bijvoorbeeld één van je nginx containers en houdt die in het oog voor bugs. Als je dan merkt dat er geen bugs zijn update je gradueel de rest van je nginx containers. 

Een andere update methode is blue-green. Stel je voor dat je 3 nginx containers hebt die geüpdatet moeten worden, dan kan je dankzij Kubernetes gewoon 3 geüpdate nginx containers online zetten zonder dat je de oude moet uitzetten. Wanneer je dan de 3 nieuwe getest hebt, schakel je gewoon de website over op de nieuwe en verwijder je de oude containers. Hierdoor is er eigenlijk geen downtime op je website. 

Kubernetes kan nog veel meer dan wat ik hier zojuist beschreven heb, maar dit was al een zeer technisch stukje dus meer uitleg over de wonderlijke wereld van Kubernetes zal voor een volgende blogpost zijn.  

Drupal familie

Drupal Europe is zowel een technologieconferentie als een familiereünie voor de Drupal-gemeenschap. Het brengt meer dan 1600 deelnemers samen met gedeelde interesses in geweldige digitale ervaringen en het samen oplossen van uitdagingen. 

Inspiratie

Tien industrietakken richtten zich, naast de opkomst van nieuwe best practices, op case-studies en succesverhalen uit het echte leven. De workshops gedurende de hele week waren de ideale gelegenheid om onze kennis te verbreden. Bovendien kon de community vooraf voorstellen indienen voor sessies, panels en workshops. Na enkele leerrijke dagen kwamen we terug boordevol inspiratie op kantoor!

Knowledge sharing

Drupal-evenementen helpen ons team te inspireren. Ze zijn ook een geweldige manier om kennis te delen en zakelijke contacten op te bouwen. Het is lonend (en soms verrassend) om anderen te ontmoeten die met gelijkaardige taken en uitdagingen worden geconfronteerd. Daarom presenteerde Drupal Europe met trots de Open Web Lounge - een plek om andere CMS-gemeenschappen en beïnvloeders te ontmoeten in het open web. 

 

Drupalers van over heel de wereld

We houden ervan om conferenties zoals Drupal Europe bij te wonen, ze vormen de kern van wat de Drupal-community geweldig maakt. De Drupal-community is gevuld met getalenteerde mensen van over de hele wereld en met verschillende achtergronden. Je kan er gesprekken aangaan met Drupalers van eender waar en dat is uniek. Laten we stellen dat we er veel geleerd hebben in "de wandelgangen". 

 

Sfeerbeeld DrupalEurope
Duo op DrupalEurope
Sfeerbeeld DrupalEurope

Natuurlijk werden er nog tal van andere onderwerpen besproken, voor elk wat wils op Drupal Europe. Het niveau van de talks lag over het algemeen zeer hoog, op naar een volgende editie!