Frontend United 2018

4 min.

Enkele dagen geleden was Duo aanwezig in het mooie Utrecht. Niet enkel voor die lekkere kroketten maar wel voor de Frontend United conferentie. Hier behandelden diverse internationale sprekers topics zoals CSS, Performance, PWA, Design and many more.

Sfeerbeeld workshop Mike Herchel
CSS & Performance

Harry Roberts, aka csswizardry, beet de spits af met weer een knaller presentatie. Het thema deze keer? CSS & Performance. Hoe werken die twee nu precies samen? Wel, met enkele handige CSS tips kan je ervoor zorgen dat je website, webshop, ... net dat tikkeltje sneller werkt. Het gaat hier dan over zaken zoals:

  • Geen gebruik maken van @import maar van <link />. @import zorgt er namelijk voor dat je steeds wacht tot de ene import file volledig is ingeladen en dan pas start met de volgende.
     
  • Geen gebruik maken van base64 afbeeldingen want deze zorgen voor een grotere bestandsgrootte.
     
  • Het gebruik van <link /> elementen in de body is nu toegestaan, waardoor je de belangrijkste zaken in de head kan plaatsen en de overige in de body. Gevolg? Je pagina zal sneller ingeladen worden.
     
  • Gebruik geen @extend maar opteer voor @mixins. Voor meer info hieromtrent zie Don't use extend. Bekijk eveneens de slides van de volledige presentatie.

Make CSS small, minify, compress, load from the same hostname even (no DNS) and inline, if small enough.

Stoyan Stefanov
Breaking the norm with creative CSS

Aga Naplocha zorgde ervoor dat je opnieuw beseft hoe belangrijk creatief zijn eigenlijk is. Niet alleen tijdens het maken van een design, maar ook tijdens de ontwikkeling zelf. Denk maar eens hoe een gebruiker zich voelt als hij voor de zoveelste keer een website bezoekt met dezelfde look and feel. Wees uniek en probeer de gewenste ervaring door te geven aan de bezoeker. Ook de slides van deze presentatie zijn een echte aanrader!

Let's break the norm.

Aga Naplocha
Beyond the DOM: what's in the accessibility tree for you?

Een presentatie gebracht door Bram Duvigneau samen met zijn blindengeleidehond Abby. Hij wist ons aandachtig te vertellen over het belang van accessibility, een aspect die velen snel durven te vergeten. Maar wie echt een pico bello website wenst, houd hier best rekening mee. “Met wat dan precies?” Bram gaf nog enkele interessante tips & tricks. In het geval van kleurenblindheid bijvoorbeeld, wordt er best goed nagedacht over de visuele elementen die je zal gebruiken. Ook bij het gebruik van ondersteunende technologieën zoals schermlezers, zorg je er best voor dat je vlot door de website kan gaan met je toetsenbord. Leve de tab knop.

Visual Studio Code can do that?

Tijdens de workshop van entertainer en coder Burke Holland bleef je steeds op het puntje van je stoel zitten. Niet moeilijk als je weet dat er rondvliegende t-shirts en extensies zoals .pug aan te pas kwamen. Het belangrijkste dat me bijgebleven is, is wat je allemaal kan doen met Visual Studio Code. Yes, standaard zaken zoals multi-cursor editing, custom themes, ... zitten ook in deze teksteditor, net zoals in de meeste andere editors. Denk maar aan Sublime, Atom, enzovoort. Maar wat deze nieuwkomer net dat tikkeltje leuker maakt zijn zaken zoals bracket pair colorizer, inline debugging, js type checking, ... .


Wens je hierover meer informatie? Neem een kijkje op https://code.visualstudio.com/ en bezoek eveneens https://vscodecandothat.com/ voor enkele handige tricks binnen deze editor.