Hackathon 2018

2 min.

Na twee succesvolle deelnames van Duo aan de jaarlijkse CityHacks hackathon, stuurden we dit jaar geen team, maar wel twee coaches op pad. 

Doel

Een groep van 6 enthousiaste studenten begeleiden en naar een hoger niveau tillen.

Het resultaat

Een award in de categorie Smart City en een eervolle vermelding in de categorie Open Data.

Nog belangrijker

Voor je ogen een idee zien uitgroeien tot een concept en van daaruit tot een uitgewerkt prototype.

City Hacks Brugge 2018
CityHacks

CityHacks is een initiatief van Nerdlab om jongvolwassenen uit verschillende sectoren bijeen te krijgen om samen op 24u concreet iets uit te werken. Dat mag een mobiele app zijn, een website, of zelfs wireframes/prototypes. Met de steun van Stad Brugge, Start & Go en Turbo gingen dit jaar 11 groepen studenten op digitale retraite naar De Republiek. 

Beter leefmilieu

Over 300 jaar of vroeger zullen delen van Vlaanderen onder water komen te staan. Dit door een 100-jarige storm of door de stijging van het waterpeil. Klimaatverandering tegengaan is belangrijker dan ooit. Hieruit ontstond de oproep om een app te maken die de leefwereld van de Bruggeling kan verbeteren. 

De opdracht bracht fantastische ideeën met zich mee. Een routeplanner om de minst vervuilende route te kiezen, tools om overschotten tegen te gaan en voedselverspilling te vermijden, voorspellingen op vlak van energie, datavisualisatie en -captatie, etc. Het was moeilijk om niet in elk idee een concrete stap te zien richting een betere (ideale) wereld.
 
Eén van de voorwaarden bij deze opdracht was dat de studenten gebruik moesten maken van open data, aangeleverd door Stad Brugge, Vlaanderen of andere bronnen. Het is uit de combinatie van deze open data met creatieve oplossingen en ideeën dat magie ontstaat. 

Coach Fré op de hackathon
Hoera, een prijs!

Het team gecoacht door onze eigenste Fré mocht de prijs voor Best Smart Things in de wacht slepen met hun app voor het monitoren van energiegebruik. Hun platform N-RG helpt bij het monitoren van allerlei soorten voorzieningen zoals water, elektriciteit en gas. De app waarschuwt in geval van een plotselinge toename in consumptie en voorziet op basis van open en gepersonaliseerde data aanbevelingen om je gebruik in te perken. 

Naast een warme oproep om nog meer (recente) data openbaar beschikbaar te zetten, was het ook weer een top editie van CityHacks. Altijd fijn om te zien hoe een groep studenten die elkaar niet goed kennen er toch in slagen om binnen de 24 uur een doordacht concept uit te werken en zelfs een mini prototype op te leveren. Wij kijken alvast uit naar volgend jaar!