Kerstshop trends 2020

2 min.
Christmas gifts

It’s the most wonderful time of the year! Ondanks we een ongewone feestperiode tegemoet gaan, blijven de kerstcadeautjes als zoete broodjes over de (digitale) toonbanken gaan. De huidige pandemie bracht grote digitale verschuivingen met zich mee en zorgde er daarbovenop voor dat de kerstboom vroeger dan anders werd opgezet. De discussie “voor of na Sinterklaas” laten we voor de goede orde even in het midden.

Ook het traditionele kerstshoppen onderging de nodige veranderingen. De tijden van gezellig met je partner en gezin door de winkelstraten kuieren op zoek naar hét perfecte cadeau, veranderen.

Kerstshoppen in de jaren stilletjes

Kerstshoppen heeft er niet altijd zo uitgezien als vandaag. Tegenwoordig bestel je met enkele clicks online die hippe das voor je vader en dat prachtig paar oorbellen voor je oma. De dag nadien belt de pakjesbezorger aan de deur en krijg je de cadeautjes kant-en-klaar geleverd. Een hele tijd terug zag dit proces er helemaal anders uit.

De jacht naar kerstcadeau’s ontstond een hele tijd terug. Initieel werd er voornamelijk houten speelgoed geruild tegen handige attributen, zoals naald en draad. Halverwege de 20ste eeuw ontstonden de eerste winkels die meer variatie boden: van speelgoed tot huishoudelijke producten. Ook de komst van televisie werkte de koopkracht van de consument goed in de hand.

Here comes the internet!

De komst van de 21ste eeuw bracht snel hevige veranderingen met zich mee. Niet alleen ging een nieuwe wereld open: het shopgedrag van de consumenten transformeerde naarmate e-commerce de kinderschoentjes ontgroeide.

Online kopen gaat snel, kost weinig moeite en kan vanuit de luie zetel.

Online shopping
Kerstshopping anno 2020

Laat ons duidelijk stellen dat het fysiek winkelen tijdens de kerstperiode niet (snel) zal verdwijnen. Google gaf mee dat 54% van de Belgen hun kerstcadeautjes liever in de winkel zelf kopen. Winkelen is en blijft een gezellig uitje, een beleving dat je samen met je vrienden en familie kan doen.

Maar omdat de pandemie ons mooie landje stevig in de hand heeft, geven consumenten toch toe dat dit een invloed heeft op de manier waarop ze zullen winkelen tijdens deze feestdagen.

Meer dan ooit zal een voorafgaande online productonderzoek invloed hebben op de offline aankopen. De consumenten stippelen hun winkeluitje zorgvuldig vooraf uit, om zo de fysieke winkelbezoeken zoveel mogelijk te beperken. Omdat de gevolgen van Corona de digitale acceptatie heeft versneld, zal de weg naar de aankoop via meerdere kanalen lopen. Denk maar aan social media, display advertisement, videos van gebruikers die hun ervaringen delen,… Zorg er daarom voor dat je zichtbaar bent voor de klanten en hun een naadloze ervaring kan aanbieden bij een zowel online- als offline-aankoop.

Wanneer start het kerstshoppen?

Het kerstshoppen begint elk jaar vroeger en vroeger. Google gaf aan dat gemiddeld 80% van de aankopen voor België in de afgelopen zomerperiode online werd bekeken en onderzocht. Dit is een trend die, met name door de pandemie, alleen maar zal toenemen omdat consumenten meer tijd thuis doorbrengen.

Maar vergis je niet: ondanks shoppers hun onderzoek tijdens de zomermaanden starten, wachten ze vaak met de effectieve aankoop tot ze een goede deal gevonden hebben. Ze wachten zowaar op een uitverkoop.

En waar denken we aan als we aan het woord ‘uitverkoop’ denken? Juist. Black Friday. Niet alleen worden Sinterklaascadeaus gescoord op deze dag, kerstcadeautjes worden ook op Black Friday (en Cyber Monday) binnen gehaald.

In een notendop

Wat moet je onthouden? We vatten het even voor je samen:

  • met name door de pandemie heeft online (kerst)shoppen een boost gekregen;
  • fysiek winkelen zal niet (snel) verdwijnen omdat dit nog steeds een gezellig uitje kan zijn;
  • al zal er veel gerichter geshopt worden, met meer voorafgaand opzoekingswerk;
  • dit opzoekingswerk start reeds in de zomermaanden;
  • de effectieve aankoop gebeurt wanneer de shopper op een goede deal valt.