Een terugblik op 20 jaar lang innoveren.

4 min.

Een vaak gehoorde wijsheid in deze snel evoluerende online wereld is dat ‘stilstaan’ achteruitgang betekent. Vernieuwen is dus de boodschap! Klanten vragen ons dan ook regelmatig wat we doen om steeds te blijven innoveren. Dit lijkt een goede vraag, maar moeilijk te beantwoorden, omdat ze niet specifiek genoeg is. We kunnen niet zomaar ‘innoveren om te innoveren’, want dan zouden we niet klantgericht genoeg zijn. En dat is nu net onze drijfveer; zoeken naar een klantgerichte oplossing.

Duo - 20 jaar innovatie
Online aanwezigheid in de jaren ‘90

Als pioniers in de sector hebben wij de afgelopen 20 jaar de technologie enorm zien veranderen. Toen Duo voor het eerst websites maakte, bestond er nog geen achterliggend content management systeem (CMS), waardoor de klant zelf nog niets kon aanpassen. In 2017 een krankzinnig idee, maar in de jaren ‘90 was een online aanwezigheid al betrekkelijk innoverend.

Onze eigen programmeertaal

Al snel bleek dat websites zonder achterliggend CMS een struikelblok waren, want alle aanpassingen moesten toen nog via ons verlopen. Om onze klanten aldus beter te bedienen en vermits ASP (Active Server Pages) te sterk met Windows waren verbonden en PHP (Hypertext Preprocessor) nog maar in zijn kinderschoenen stond, beslisten we om zelf een oplossing te schrijven. Zo hebben we bij Duo onze eigen programmeertaal ontwikkeld, waarmee we gegevens uit een databank konden lezen en zo dynamische pagina’s konden opbouwen. We maakten dus komaf met de ‘statische HTML-pagina’s en maakten jarenlang gebruik van onze eigen programmeertaal om steeds dynamischere websites te maken.

Evoluties in het online landschap

De tijd stond echter niet stil en de wereld begon door te hebben dat een website meer kon zijn dan enkel een online visitekaartje. We zetten onze eerste stappen in de e-commerce en ook dit was toen een spannende zoektocht. Er bestonden namelijk geen frameworks die we konden gebruiken om een winkelmandje te laten werken. Alles moest manueel gemaakt worden. Zelf het design moest uitgedacht worden. Nu weet iedereen hoe een e-commerce site er hoort uit te zien maar toen wist niemand wat de eindgebruiker handig en leuk zou vinden. In samenspraak met de klant werden die eerste e-commerce sites, soms met vallen en opstaan, de grond uit gestampt.

De websites werden steeds vernuftiger en deden complexe berekeningen waar men voordien desktopprogramma's voor nodig had. Verschillende klanten kwamen daarom begin jaren 2000 bij ons aankloppen om een intranet te schrijven. Dit is een - speciaal op maat geschreven - platform dat allerlei taken kan uitvoeren in het bedrijfsproces van onze klant. De ideeën en eisen voor deze programma's waren eindeloos en hebben ons steeds verplicht om te blijven vernieuwen. Bewerkingen die vroeger uren manueel werk in Microsoft Excel vereisten, gebeurden plots helemaal vanzelf op het intranet. Zo werd er automatisch een dashboard of e-mail verstuurd nog voor de kantooruren. Dit was toen revolutionair en kon er voor zorgen dat een bedrijf dagelijks een paar uur sneller zijn klanten kon bedienen en zich zo dus kon onderscheiden van concurrenten. 

Na enkele maanden kwamen onze klanten alweer met nieuwe vragen, waarvoor wij opnieuw aan de slag gingen en de juiste oplossing bedachten.

Als de klant met een ei zit, moeten ze het maar tonen en we zullen zien als we het kunnen uitbroeden. Ook al moeten we daarvoor het nest heruitvinden.

Kevin Velghe
Diversiteit aan frameworks

De laatste jaren grijpen we steeds vaker naar verschillende soorten frameworks en CMS-systemen, zoals Drupal. Bij Duo zijn we overtuigd van de kracht van Drupal en juist daarom gebruiken we dit vandaag als basis voor web development. Hierop bouwen onze developers verder en programmeren ze op maat gemaakte modules, waarmee unieke, interactieve en gebruiksvriendelijke websites en webshops worden gecreëerd. Uiteraard kunnen we af en toe wel code hergebruiken. Vandaag beschikken websites namelijk bijna allemaal over een database connectie. Het is dus niet nodig om deze connectie  iedere keer opnieuw van nul te programmeren, wat zo kan zorgen voor kostenreductie.

Een terugblik op het eerste internettijdperk

Het is als internetbedrijf leuk om terug te kijken naar de jaren ‘90. Toen wisten we hoe we de technologie konden gebruiken, maar hadden we er nog geen idee van hoe de bedrijfswereld online zou evolueren en waar die technologie uiteindelijk zijn toepassing zou vinden.

Jarenlang hebben we samen met onze klanten gezocht naar ‘innovatie’ en dit behoort tot op vandaag nog steeds tot onze service. Je bent als bedrijf namelijk niet enkel vernieuwend als je de laatste technologieën gebruikt. ‘Innovatief zijn’ zien wij meer als het zoeken naar nét die oplossing die onze klant nodig heeft. In veel bedrijven wordt hier vaak teruggegrepen naar reeds bestaande oplossingen, maar soms moet er iets anders ‘uitgevonden’ worden. En dit is onze sterkte. Het zijn de noden van onze klanten die ons steeds blijven uitdagen om tot innovatieve oplossingen te komen en ons aldus voortdrijven in dit digitale landschap.

 

Onze passie is om een oplossing op maat te bouwen aan de hand van de laatste trends en technologieën. Wil je meer te weten komen over onze werkwijze? Spring eens binnen & ontdek hoe wij je website of webshop omtoveren naar een echte - en draaiende - marketingmachine!